Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ζόνλαϊτνερ: «Αναγκαία η αναδιανομή των αγροτικών επιδοτήσεων»

O πρόεδρος της Γερμανικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Γκερντ Ζόνλαϊτνερ

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Γκ. Ζόνλαϊτνερ χαρακτήρισε σωστή την κατεύθυνση των προτάσεων της Κομισιόν. Σε συνέντευξη του στο ZDF μίλησε για την αναγκαιότητα αναδιανομής των αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα προκαλούν όπως είναι φυσικό την ανησυχία των αγροτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αν και τα σχέδια των Βρυξελλών αποτελούν στην ουσία τη βάση για έναν διάλογο μεταξύ των χωρών-μελών, όλοι συζητούν ήδη για ενδεχόμενες περικοπές που προετοιμάζει όπως όλα δείχνουν η Κομισιόν με σκοπό την ενίσχυση των αγροτών στις νέες χώρες μέλη της ΕΕ.

Ενιαίος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μόνο στον αγροτικό τομέα

Το παρόν στις Βρυξέλλες δίνει σήμερα και ο πρόεδρος της Γερμανικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Γκερντ Ζόνλαϊτνερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο 2ο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) δήλωσε για το ενδεχόμενο αναδιανομής των επιδοτήσεων: «Οι προτάσεις του αρμοδίου ευρωπαίου επιτρόπου Ντάτσιαν Σιόλος κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και εμείς τασσόμαστε υπέρ μιας ισχυρής κοινής αγροτικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος που έχει ενιαιοποιηθεί. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη διαθέτει ενιαίο προϋπολογισμό μόνο στον αγροτικό τομέα. Αν και όλοι οι υπόλοιποι τομείς διάθεταν ενιαίο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τότε ο αγροτικός τομέας στην ΕΕ θα απορροφούσε μόνο το 1% των κοινοτικών κονδυλίων».

Μεγαλύτερες ενισχύσεις εκείνων που έχουν ανάγκη

Αν και εκπρόσωπος των Γερμανών αγροτών ο Γκερντ Ζόνλαϊτνερ παραδέχεται ότι τα κονδύλια για τους Γερμανούς αγρότες δεν μπορούν να παραμείνουν εσαεί στο ίδιο ύψος. Δεν αποκλείει μάλιστα άλλες χώρες με μεγαλύτερες ανάγκες στον αγροτικό τομέα να παίρνουν από εδώ και στο εξής περισσότερα χρήματα: «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις αγροτικές επιδοτήσεις. Το ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά και στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Αγροτών στις Βρυξέλλες και συμφωνήθηκε ότι στηρίζουμε τις ανακατατάξεις αυτές. Καταστήσαμε, ωστόσο, σαφές ότι δεν επιθυμούμε μια συζήτηση για το τι λαμβάνουν σε ενισχύσεις οι μεγάλες και τι οι μικρές χώρες της Ένωσης. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το έργο που επιτελούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή. Έχουμε ήδη κάνει πολλά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και στο μέλλον.

ZDF/Catherine Martens/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw-world