Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η τρόικα στο Δουβλίνο

 Στο Δουβλίνο έφθασε σήμερα η τρόικα προκειμένου να βάλει στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά της Ιρλανδίας. Ο εκπρόσωποι του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της ΕΕ θα εξετάσουν από κοντά την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. 
 
Εξουδετερώνονται οι αντιστάσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης στις πιέσεις της ΕΕ προκειμένου να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης με δάνειο που θα ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοραν σε ραδιοφωνική συνέντευξη, προέτρεψε την κυβέρνηση του Δουβλίνου να συναινέσει άμεσα στην λήψη δανείου για τη διάσωση της οικονομίας και των υπό κατάρρευση τραπεζών.

Πρωταγωνιστικός ρόλος για το Λονδίνο;

Ρόλο στην κρίση της Ιρλανδίας επιδιώκει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον
Ρόλο στην κρίση της Ιρλανδίας επιδιώκει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον 

Στο μεταξύ, στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Οσμπορν, δηλώνει έτοιμος να παράσχει βοήθεια στην Ιρλανδία ύψους 8 με 10 δις ευρώ, και να επιμηκύνει την αποπληρωμή δανείων των ιρλανδικών τραπεζών προς βρετανικές τράπεζες που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ. Η πρόθεση της κυβέρνησης Κάμερον να αναμιχθεί ενεργά στις διαδικασίες διάσωσης ενός μέλους της Ευρωζώνης, προκαλούν γκρίνιες στην δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών, αν και αναπάντεχα ήπιου χαρακτήρα. «Να βοηθήσουμε την Ιρλανδία να βγει από το ευρώ και όχι να το ενισχύσουμε», σχολίασε συντηρητικός βουλευτής. Ο κ. Οσμπορν επιμένει ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βοηθήσει την γείτονα χώρα, τόσο εξ αιτίας της επένδυσης βρετανικών τραπεζών σε «τοξικά» ιρλανδικά ομόλογα, όσο και επειδή η Ιρλανδία είναι μια από τις σημαντικότερες εμπορικές εταίρους της Βρετανίας. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, βλέπουν και μια τρίτη διάσταση στην εμμονή του Λονδίνου να στηρίξει οικονομικά την Ιρλανδία. Εκτιμούν ότι ανακατατάξεις και συμμαχίες στην ΕΕ αναθεωρούνται, λόγω της κρίσης του ευρώ και η Βρετανία επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαφαινόμενες εξελίξεις.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ.Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

 dw-world.de