Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγές στην χορήγηση ασύλου

 
  «Γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο χορήγησης ασύλου και πλέον η Ελλάδα δεν θα χορηγεί άσυλο σε λευκό χαρτί. Το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι σαφές και καθαρό: η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Και στα θέματα ασύλου και παράνομης μετανάστευσης θα έχει απόλυτο σεβασμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις συνθήκες αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών».

    Αυτά τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στον νέο νόμο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι με το νέο νόμο και το προεδρικό διάταγμα που ήδη δημοσιεύεται, τίθεται τέρμα στην περίοδο των μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών.

    Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι:

    - Αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ελλάδα. Στον άξονα αυτό θα λειτουργεί και ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών, η οποία θα εξετάζει τις προσφυγές για χορήγηση ασύλου ή άλλου καθεστώτος παραμονής.

    - Αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σκοπός της να διαχωρίζει μετανάστες που χρειάζονται κάποιου είδους προστασία από εκείνους που πρέπει να πάρουν είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά τον δρόμο της επιστροφής στη χώρα προέλευσης.

    - Προσαρμογή στην Κοινοτική Οδηγία για τη διαδικασία επιστροφής των παρανόμων μεταναστών ή χορήγησης καθεστώτος ανοχής έως ότου απομακρυνθούν.

ΑΠΕ