Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η νέα ΚΑΠ


   Τις γενικές κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που θα ισχύσει την περίοδο 2014-2020, παρουσίασε χθες, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τα χρηματοδοτικά μέσα για τη νέα ΚΑΠ. Στα μέσα του 2011 η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τις επίσημες νομοθετικές της προτάσεις.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή παρουσίασε τρεις επιλογές για τη νέα ΚΑΠ: Πρώτον, μια ολοκληρωτική μεταρρύθμιση που θα σήμαινε κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων στο εισόδημα, κατάργηση όλων των μέτρων της αγοράς και επικέντρωση σε στόχους σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική μεταβολή. Δεύτερον, διατήρηση του status quo άμεσων ενισχύσεων με μεγαλύτερη ισοκατανομή των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών. Τρίτον, μια ενδιάμεση λύση, με μεγαλύτερη ισοκατανομή των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, οι άμεσες πληρωμές θα αποτελούνται από έναν βασικό συντελεστή ως εισοδηματική στήριξη, συν υποχρεωτικές πρόσθετες ενισχύσεις (για ειδικά περιβαλλοντικά δημόσια αγαθά και για αντιστάθμιση ειδικών φυσικών περιορισμών), συν εθελοντική δεσμευμένη στήριξη για ειδικούς τομείς και περιφέρειες.

    Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Επιτροπής για την ΚΑΠ, μετά το 2013, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, σχολίασε "υπάρχουν θετικές και αρνητικές πτυχές στην ανακοίνωση. Καταρχήν, δεν γίνονται αναφορές στο ύψος της χρηματοδότησης, που θα καθορίσει, σε ένα μεγάλο βαθμό, και το περιεχόμενο της ΚΑΠ. Θετικό σημείο των προτάσεων είναι η συνέχιση των άμεσων επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Η Ελλάδα επεξεργάζεται τις προτάσεις και τις επιπτώσεις τους στην Ελληνική γεωργία. Είμαστε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να παρουσιάσουμε τις τελικές θέσεις μας στη δύσκολη διαπραγμάτευση, που αρχίζει και επίσημα στο τέλος του μήνα, στις Βρυξέλλες. Στόχος μας είναι μια ΚΑΠ πολιτικά και χρηματοδοτικά ισχυρή, που στηρίζει το εισόδημα των γεωργών και τον παραγωγικό ιστό της χώρας".

ΑΠΕ