Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Την βοήθεια της Κίνας ζητούν οι ΗΠΑ για την ένταση στην Κορέα

«Μεμονωμένο περιστατικό» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την επίθεση της Βόρειας Κορέας σε νησί που ανήκει στη Νότια Κορέα, ενώ παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα τους ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε η Βόρεια Κορέα «να αλλάξει να αλλάξει την κατεύθυνσή της ριζικά».
«Το Πεκίνο πρέπει να στείλει ένα άμεσο μήνυμα στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να είναι τόσο σαφές όσο εμείς», αναφέρουν οι ΗΠΑ.
Νωρίτερα, η Κίνα κάλεσε τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να δείξουν «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» και να αρχίσουν συνομιλίες το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της έντασης μετά το βομβαρδισμό νοτιοκορεατικού νησιού από τη Βόρεια Κορέα, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Νοτιοκορεάτες. Σημειώνεται ότι η Κίνα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, δεν καταδίκασε ευθέως τη Βόρεια Κορέα.
Η ανακοίνωση αυτή του εκπροσώπου του κινεζικού είναι η πρώτη λεπτομερής επίσημη απάντηση του Πεκίνου στο χθεσινό περιστατικό μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Σε αντίθεση με τις άλλες κυβερνήσεις στην περιοχή, η Κίνα δεν καταδίκασε ευθέως τη Βόρεια Κορέα.
«Η Κίνα λαμβάνει αυτό το περιστατικό υπόψη της πολύ σοβαρά και εκφράζει τον πόνο και τη λύπη της για την απώλεια ζωών και περιουσίας και αναμένουμε με ανυπομονησία τις εξελίξεις», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος, Μάικλ Μιούλεν, υποστήριξε ότι η επίθεση της Βόρειας Κορέας σχετίζεται με τη διαδοχή του προέδρου Κιμ Γιονγκ-ιλ.
«Πιστεύουμε ότι αυτό σχετίζεται με τη διαδοχή αυτού του 27χρονου νέου που σε μια δεδομένη στιγμή θα αναλάβει την εξουσία» δήλωσε ο ναύαρχος Μιούλεν αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ-ουν, γιο και φερόμενο ως διάδοχο του νυν ηγέτη της Πιονγιάνγκ.


tvxs.gr