Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Διαβουλεύσεις για εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις της Βόρειας και Νότιας Κορέας, μία ημέρα μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού ενός νησιού στον κορεατικό νότο. Σήμερα, η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων σε τέσσερις καθώς βρέθηκαν τα πτώματα δύο πολιτών στο νοτιοκορεατικό νησί που βομβαρδίσθηκε χθες από τον βορειοκορεατικό στρατό. Την ίδια ώρα, η στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNC) στη Σεούλ, επικεφαλής της οποίας είναι οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ζήτησαν τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα για να επιδιώξουν τρόπους επίλυσης της έντασης που έχει προκληθεί στην κορεατική χερσόνησο μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού ενός νησιού στον κορεατικό νότο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιουνγκ Μπακ και συμφώνησαν οι δύο χώρες να πραγματοποιήσουν και νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε «αντίδραση για την αιματηρή επίθεση με πυρά πυροβολικού σε νοτιοκορεάτικο νησί την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέρριψε στην Πιονγκγιάνγκ. Εν τω μεταξύ, αμερικάνικο αεροπλανοφόρο κατευθύνεται προς την Κορεατική χερσόνησο και θα συμμετάσχει σε αεροναυτικά γυμνάσια με δυνάμεις της Νότιας Κορέας από την Κυριακή έως την επόμενη Τετάρτη, ενώ ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας Κιμ Τάε-Γιουνγκ ανακοίνωσε ότι η Σεούλ θα αναπτύξει νέες συστοιχίες πυροβολικού στο νησί που σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο.

Πρόταση για συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών

Η στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNC) στη Σεούλ, επικεφαλής της οποίας είναι οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα για να επιδιώξουν τρόπους επίλυσης της έντασης που έχει προκληθεί στην κορεατική χερσόνησο μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού ενός νησιού στον κορεατικό νότο.

«Η UNC θα διερευνήσει το επεισόδιο στα πλαίσια της ευθύνης για να διατηρήσει τη Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός και θα καταγράψει τις όποιες παραβιάσεις», αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης. «Η UNC ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών στρατηγικού επιπέδου με το Λαϊκό Στρατό της Κορέας, μέσω της αποστολής της Πανμουνγιόμ, για να επιτευχθεί μια ανταλλαγή πληροφοριών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση..
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μια απειλή «σοβαρή και συνεχή».
Νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιουνγκ Μπακ όπου συμφώνησαν οι δύο χώρες να πραγματοποιήσουν και νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε «αντίδραση» για την αιματηρή επίθεση με πυρά πυροβολικού σε νοτιοκορεάτικο νησί την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέρριψε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ομπάμα είπε στο Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά και πλήρως δεσμευμένης στην προάσπιση της συμμάχου τους Δημοκρατίας της Κορέας», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «τις επόμενες ημέρες» θα υπογραμμίσουν τη στενή διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, ανέφερε το ανακοινωθέν.
Στην διάρκεια της συνομιλίας ο Ομπάμα φέρεται να είπε ότι η Βόρεια Κορέανα σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και να μην παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας (με την οποία σταμάτησε ο πόλεμος της Κορέας το 1953, ο οποίος τυπικά δεν έχει τελειώσει). πρέπει
Ο Κυανός Οίκος --η προεδρία της Νότιας Κορέας-- ανακοίνωσε ότι ο Λι τηλεφώνησε στον Ομπάμα και επρόκειτο ακόμη σήμερα Τετάρτη να συζητήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε από την πλευρά του την Κίνα να λάβει ενεργότερα μέρος στις προσπάθειες να «συγκρατηθεί» η Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας την «σημαντική επιρροή» του Πεκίνου στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Καν έκανε την δήλωση αυτή μετά από έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για το κορεατικό.
Εν τω μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στίβεν Μπόσγουορθ είχε συνάντηση με ανώτατο στέλεχος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία δεσμεύτηκαν στη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» και την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι μπορεί να εντείνει ακόμα περισσότερο τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ ανακοίνωσε την αναστολή της υπεσχημένης βοήθειας για την αντιμετώπιση των καταστροφών μετά τις φετινές πλημμύρες.

Αμερικάνικο αεροπλανοφόρο στην Κορεατική χερσόνησο

Σήμερα εξάλλου, απέπλευσε αμερικάνικο αεροπλανοφόρο από ναυτική βάση νότια του Τόκιο με κατεύθυνση προς την Κορεατική χερσόνησο προκειμένου να συμμετάσχει σε αεροναυτικά γυμνάσια με δυνάμεις της Νότιας Κορέας από την Κυριακή έως την επόμενη Τετάρτη.
Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη Σεούλ το πυρηνοκίνητο USS George Washington, μεταφέρει 75 μαχητικά και έχει πλήρωμα 6.000 και πλέον.
«Η άσκηση αυτή έχει αμυντική φύση», ανακοίνωσε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα. «Ενώ σχεδιάστηκε πριν τη χθεσινή απρόκλητη επίθεση του πυροβολικού, επιδεικνύει την δύναμη της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ και την δέσμευσή μας στην περιφερειακή σταθερότητα μέσω της αποτροπής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας Κιμ Τάε-Γιουνγκ ανακοίνωσε ότι η Σεούλ θα αναπτύξει νέες συστοιχίες πυροβολικού στο νησί που βομβαρδίστηκε την Τρίτη από το βορειοκορεατικό στρατό.
«Θα αντικαταστήσουμε τα ολμοβόλα των 105 χιλιοστών με αυτοπροωθούμενα κανόνια μεγαλύτερου βεληνεκούς», δήλωσε ο υπουργός τον οποίο επικαλείται τo νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Σχεδόν 80 οβίδες ρίχτηκαν από το νοτιοκορεατικό στρατό στο νησί Γεοπγιεόνγκ, που έχει πληθυσμό 1.500 κατοίκων και βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα σε μια περιοχή που διεκδικούν οι δύο χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας διευκρινίζοντας ότι 170 οβίδες συνολικά ερρίφθησαν από βορειοκορεατικές συστοιχίες.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ