Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδία: Δεσμεύτηκε για 4ετές πρόγραμμα λιτότητας

 
http://news.ert.gr/images/stories/world/2011/Bank_of_Ireland.jpg?keepThis=true&TB_iframe=true
Δάνειο 85 δισ. θα χορηγήσουν στην Ιρλανδία η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο δημοσιονομικό σύστημα, μετέδωσε το ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE - μολονότι εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών δήλωνε ότι η ομάδα των ειδικών ακόμα επεξεργάζεται το μελλοντικό πρόγραμμα. Σε αντάλλαγμα για το δάνειο η ιρλανδική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει ένα 4ετές σχέδιο λιτότητας σήμερα Τετάρτη - και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της για το 2011 στις 7 Δεκεμβρίου. "Το πακέτο θα παρατηρεί το επίπεδο των κεφαλαίων στις ιρλανδικές τράπεζες να αυξάνεται από 8% σε 12% στα πλαίσια μιας κίνησης για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο δημοσιονομικό σύστημα", προστίθεται στη διαδικτυακή σελίδα του RTE. Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας.
«Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα στήριξης συνεχίζονται και οι πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης είναι πρόωρες», ανακοίνωσε το ιρλανδικό Υπουργείο Οικονομικών. "Βλέπω ότι υπάρχει έντονη φημολογία. Αλλά είναι απλά φημολογία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Εόιν Ντόργκαν. "Οι ομάδα των ειδικών προσπαθεί ακόμα να επεξεργαστεί το μελλοντικό πρόγραμμα. Εκτιμώ ότι οι συνομιλίες αυτές θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες. Ξεκίνησαν μόλις τη Δευτέρα", δήλωσε ο Ντόργκαν.
Σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν δήλωσε ότι τα νομοσχέδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 θα είναι έτοιμα ως το Φεβρουάριο. Απορρίπτει έτσι το αίτημα των κυβερνητικών του εταίρων, των Πράσινων, για εκλογές τον Ιανουάριο - αλλά και την απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα ανέβαλε την έγκριση του προϋπολογισμού, προϋπόθεση για να εξασφαλίσει η Ιρλανδία την οικονομική στήριξη.
Χθες Τρίτη η Κομισιόν άσκησε πιέσεις στην Ιρλανδία να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το σχέδιο διάσωσης της χώρας, εν μέσω των ανησυχιών ότι η πολιτική κρίση θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες υιοθέτησής τους. «Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή των Ιρλανδών πολιτικών από την ανάγκη δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Κάθε μέρα που περνά έχει αντίκτυπο στην ιρλανδική οικονομία», δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία, Όλι Ρεν.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ιρλανδική Κυβέρνηση θα αναλάβει την πλειοψηφική συμμετοχή στην Τράπεζα της Ιρλανδίας - κάτι που δεν σχολιάστηκε ακόμα από το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών ούτε την Τράπεζα. Η ιρλανδική Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια πλήρη εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ιρλανδίας αλλά το κεφάλαιο που πρέπει να διοχετευθεί στην τράπεζα μέσω ενός πακέτου διάσωσης θα αφήσει το Δουβλίνο με την πλειοψηφική συμμετοχή, εκτιμά ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε ότι ούτε η Ιρλανδία πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, ούτε αυτή να υποδιαιρεθεί σε «ζώνες» γιατί θα ακολουθούσε «αλυσίδα» ανεπιθύμητων παρενεργειών για οικονομίες όπως της χώρας του - δηλαδή για τις εξαγωγές.
Στο Λονδίνο ο νομπελίστας Οικονομίας Μάικλ Σπενς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όλο και περισσότεροι φοβούνται μετάδοση της κρίσης σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Όπως λέει, η Ευρωζώνη, πρέπει να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη συνοχή, ώστε να ασκεί ενιαία νομισματική και φορολογική πολιτική. Με κάθε καινούργια κρίση, η εμπιστοσύνη μειώνεται και η υπομονή των πιο ισχυρών χωρών εξαντλείται, τονίζει.

Υποβάθμισε η S&P το μακροπρόθεσμο ιρλανδικό χρέος

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's υποβάθμισε σήμερα, κατά δύο βαθμίδες, το μακροπρόθεσμο ιρλανδικό χρέος στο επίπεδο «Α» έναντι «ΑΑ-», επικαλούμενος τις μεγαλύτερες, του αναμενομένου, ανάγκες δανειοδότησης της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά στο βραχυπρόθεσμο χρέος, η υποβάθμιση ήταν μόνον κατά μια βαθμίδα, στο επίπεδο του «A-1» έναντι «A-1+», προηγουμένως.
«Η ιρλανδική κυβέρνηση εμφανίζεται προετοιμασμένη να δανειστεί πολύ περισσότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις μας και να παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση στις προβληματικές τράπεζες του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος», επισημαίνει η S&P σε ανακοίνωσή της.
Σήμερα, εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους της να έχουν «το θάρρος» να επιβάλουν «όρια στις αγορές», συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, «οι οποίοι κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια».
Παράλληλα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της θα απαντήσει θετικά στο αίτημαπρος την Ιρλανδία, «υπό όρους» οι οποίοι θα επιτρέψουν στη χώρα «να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης» των δημοσίων οικονομικών της. για οικονομική βοήθεια

Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ - RTE