Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

«Η ΕΚΘΕΣΗ TOY ΓΕΕΦ ΓΙΑ ΤΟ 1974» Τα γεγονότα κάτω από το νέο πρίσμα


..Το νέο βιβλίο του Σάββα Βλάσση «Η Έκθεση του ΓΕΕΦ για το 1974» αποκαλύπτει ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την Έκθεση που συνέταξε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, για τα γεγονότα του 1974!..

Για τα γεγονότα του 1974 έχουν γραφτεί πολλά βιβλία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημεία που παραμένουν «σκοτεινά», παρά τις όποιες εξηγήσεις ή ερμηνείες έχουν δοθεί κατά καιρούς. Πολλές από αυτές τις εξηγήσεις βασίζονται σε ακραία σενάρια, γι’ αυτό και δεν αναιρούν πλήρως τις αμφιβολίες του αναγνώστη. Με δεδομένη την απαγόρευση της πρόσβασης σε επίσημα αρχεία, τα οποία παραμένουν σφραγισμένα στη Βουλή, η δυνατότητα έρευνας περιορίζεται δραστικά, ενώ και ο βαθμός αξιοπιστίας των εργασιών που εμφανίζονται κατά καιρούς δεν βελτιώνεται. Το νέο βιβλίο του Σάββα Βλάσση «Η Έκθεση του ΓΕΕΦ για το 1974» αποκαλύπτει ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την Έκθεση που συνέταξε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, για τα γεγονότα του 1974!

Το ντοκουμέντο αυτό, που σήμερα κάθε άλλο παρά απόρρητο μπορεί να χαρακτηρισθεί, περιλαμβάνεται αυτούσιο στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας, με μεθοδικό και σχολαστικό τρόπο, αναλύει τα νέα στοιχεία, τις αποκαλύψεις που προσφέρει η Έκθεση αυτή. Έχοντας επαρκή γνώση των γεγονότων, ο συγγραφέας εντοπίζει, απομονώνει, αναλύει ένα προς ένα τα νέα στοιχεία και στο τέλος επεκτείνει την ανάλυσή του, εξάγοντας άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η ανάλυση αυτή προσεγγίζει πτυχές όπως οι αδυναμίες και ελλείψεις της Εθνικής Φρουράς, το πρόβλημα ηγεσίας, ο στρατηγικός και τακτικός αιφνιδιασμός που υπέστησαν τα επιτελεία σε Αθήνα και Λευκωσία, τα σφάλματα εκτιμήσεων και οι αυτοσχεδιασμοί, η ηττοπαθής τακτική που επικράτησε κ.λπ. Επιμέρους κεφάλαια που φωτίζονται από τα νέα στοιχεία της Έκθεσης και την ανάλυση του συγγραφέα, είναι το ζήτημα της στρατιωτικής συνδρομής της Ελλάδας προς την Κύπρο, η περιβόητη υπόθεση της μεραρχίας που σχεδιαζόταν να αποσταλεί, η αδικαιολόγητη απώλεια της Αμμοχώστου κ.λπ.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας ασκεί κριτική στους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας που ανέλαβε την εξουσία στις 24 Ιουλίου 1974. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο το οποίο συνήθως υποβαθμίζεται, μπροστά στις τεράστιες ευθύνες του στρατιωτικού καθεστώτος και γι’ αυτό αποτελεί «ταμπού». Βασιζόμενος στα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, ο συγγραφέας επεκτείνει την ανάλυσή του στις ευθύνες των Καραμανλή και Αβέρωφ, ασκεί κριτική και καταλήγει σε συμπεράσματα που κάθε άλλο παρά αβάσιμα μπορούν να χαρακτηριστούν και οπωσδήποτε προκαλούν αίσθηση. Το βιβλίο, δεν επιδιώκει την πλήρη κάλυψη του Κυπριακού.

Περιορίζεται στα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την Έκθεση του ΓΕΕΦ. Το ύφος του βιβλίου διακρίνεται από ψυχραιμία και ακρίβεια στην ανάλυση, χάρη και στο επαρκές υπόβαθρο γνώσεων του συγγραφέα, ο οποίος στηρίζει την κριτική και τα συμπεράσματά του στη λογική, αποφεύγοντας τα ευφάνταστα σενάρια. Έτσι, τα γεγονότα απομυθοποιούνται και παρουσιάζονται στις πραγματικές τους διαστάσεις. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, προσφέρει ένα νέο πρίσμα κάτω από το οποίο εξετάζονται τα γεγονότα του 1974. Γι’ αυτό και μόνο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα συζητηθεί. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τα τέλη Ιουλίου. 


Περισσότερες πληροφορίες στο e-mail: doureios@doureios.com


ΣΗΜΕΡΙΝΗ