Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ανησυχία Στίγκλιτς για τις πολιτικές της Fed

http://www.unuudur.com/wp-content/uploads/stiglits-goriz.jpg

Η πολιτική της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κοντά στο μηδέν έχει παγκόσμιες επιπτώσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ανισορροπιών στα νομίσματα, ενώ δημιουργεί κινδύνους για νέες φούσκες, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

"Η πολιτική της Fed είχε στόχο να αναθερμάνει την αμερικανική οικονομία αλλά δεν το κάνει", σημείωσε ο καθηγητής του Columbia University μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg σήμερα. "Η ρευστότητα διοχετεύεται στο εξωτερικό και δημιουργεί προβλήματα σε όλο τον κόσμο".

"Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αυτή η πλημμύρα ρευστότητας θα δημιουργήσει αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως φούσκα των αναδυόμενων αγορών", πρόσθεσε ο Στίγκλιτς. "Διοχετεύονται συνεχώς χρήματα και η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα φούσκα στα ακίνητα σε κάποια από τις αναδυόμενες χώρες".

Υπογράμμισε παράλληλα ότι περαιτέρω διεύρυνση του ισολογισμού της Fed θα πρόσφερε μόνο μικρή ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Μια τέτοια κίνηση "ενδεχομένως να βοηθήσει λίγο την αμερικανική οικονομία αλλά θα προκαλέσει ταυτόχρονα πολλά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς ουσιαστικά να λύσει τα θεμελιώδη προβλήματα στις ΗΠΑ", σημείωσε. 

capital


Πηγή:www.capital.gr