Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν στο Βερολίνο


Μέρκελ και Ερντογάν λίγο πριν το ματς Γερμανίας-Τουρκίας (3:0)Μέρκελ και Ερντογάν λίγο πριν το ματς Γερμανίας-Τουρκίας (3:0)

  Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και η ενσωμάτωση των τούρκων μεταναστών στην γερμανική κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών της Αγκελας Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.

Οι προθέσεις της τουρκική πλευράς για τη σημερινή συνάντηση ήταν σαφείς: να δώσει νέα ώθηση στις σχεδόν καθηλωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις Άγκυρας-Βρυξελλών. Λιγότερο σαφής παραμένει ωστόσο η εικόνα όσο αφορά τους Γερμανούς συνομιλητές των κκ. Ερντογάν και Νταβούντογλου. Ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ως πρόεδρος του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τάσσεται υπέρ μιας προνομιακής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ, ο υπουργός εξωτερικών και πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε εκφράζεται υπέρ της ένταξης. Η συμβιβαστική φόρμουλα Αγκελας Μέρκελ – Γκίντο Βεστερβέλε σε κυβερνητικό επίπεδο είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με ανοιχτό αποτέλεσμα.

Παραμένουν οι αρχικές θέσεις της Γερμανίας

Άποψη της καγκελαρίας στο Βερολίνο 

Από την πλευρά της η Αγκυρα επιχειρηματολογεί υποστηρίζοντας ότι στόχος κάθε διαπραγμάτευσης της ΕΕ με υποψήφιο μέλος είναι η ένταξη του στην Ένωση. Όπως δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών στην κοινή συνέντευξη τύπου η κ. Μέρκελ, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη γερμανική στάση, «οι αρχικές θέσεις παραμένουν». Από τη πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Άγκυρα περιμένει, όπως είπε, «να τηρηθούν τα υπεσχημένα» από την ΕΕ. Από τη Γερμανία ο κ. Ερντογάν ζήτησε στήριξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς η χώρα διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ΕΕ.

Επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο τον Ιανουάριο

Πρωτοβουλία Μέρκελ για να «ξεμπλοκαριστούν» τα κεφάλαια.... 

Ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία η καγκελάριος ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να «ξεμπλοκαριστούν» τα κεφάλαια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία παραμένουν κλειστά, λόγω της τουρκικής άρνησης να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της για την Κύπρο. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών η κ. Μέρκελ θα επισκεφτεί τον Ιανουάριο την Λευκωσία. Όπως χαρακτηριστικά είπε η καγκελάριος, «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, δηλαδή και η Κύπρος».


Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης; Στέφανος Γεωργακόπουλος 

dw-world