Η «ασθένεια» του mr Cosco και η παρέμβαση του Χ. Παμπούκη
Του Βασιλη Νεδου
Το βράδυ του προπερασμένου Σαββάτου τα χαμόγελα στο τραπέζι των πρωθυπουργών Κίνας και Ελλάδας περίσσευαν. Τόσο ο κ. Γουέν Τζιαμπάο όσο και ο κ. Γ. Παπανδρέου είχαν στο τέλος της ημέρας θετικά αποτελέσματα ανά χείρας.
Μόλις 24 ώρες νωρίτερα μια διπλωματική φαρυγγίτιδα του προέδρου της Cosco κ. Γουέι Τζιαφού, λίγο έλειψε να διαλύσει οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας και να διώξει από την Ελλάδα δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων. Τη φαρυγγίτιδα είχαν επικαλεσθεί οι συνεργάτες του κάπτεν Γουέι για να αποφύγουν τη συνάντηση (που τελικώς δεν έγινε) με τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη. Ευτυχώς -και για τον κ. Ανωμερίτη και για την τύχη της επένδυσης- τις εκκρεμότητες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είχε μόλις προλάβει να επιλύσει ο υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Χάρης Παμπούκης είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα πέρυσι τον Οκτώβριο. O κ. Παμπούκης έπρεπε να πείσει την αρμόδια τότε υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη ότι η ακύρωση της σύμβασης με την Cosco με την αιτιολογία ότι έρχεται σε σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο θα ήταν επιζήμια.
Ηρθε αντιμέτωπος ξανά με το ίδιο θέμα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Κινέζοι ξεκινούσαν για την Αθήνα με προδιάθεση αρνητική, καθώς παρατηρούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφερόταν σχεδόν εχθρικά. Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Παμπούκης παρέλαβε το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας τον φάκελο των ελληνοκινεζικών. Ανοίγοντάς τον διαπίστωσε ότι η επίσκεψη κινδύνευε να καταστεί άνευ αντικειμένου λόγω ελληνικών λαθών: Πρώτον, το θέμα της Cosco και της άρνησης της Ελλάδας να καταβάλει τον ΦΠΑ. Δεύτερον, ο αποκλεισμός των κινεζικών τραπεζών από τον διαγωνισμό για το Θριάσιο Πεδίο και, τρίτον, η τμηματική παραβίαση της σύμβασης παραχώρησης του εμπορευματικού λιμένα από τον ΟΛΠ.
Ενόψει του ενδεχομένου να δυναμιτισθεί το μέλλον της επένδυσης, ο κ. Παμπούκης πραγματοποίησε ορισμένες επαφές προκειμένου να διερευνήσει τα περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης. Πρώτος πέρασε από το γραφείο του ο κ. Ανωμερίτης. Ο κ. Παμπούκης τού ζήτησε να τηρηθεί πιστά η σύμβαση με τον ΟΛΠ. Εν συνεχεία συνεργάτες του κ. Παμπούκη ήλθαν σε επαφή με τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών κ. Τ. Μπάνο, για το θέμα του ΦΠΑ. Δίχως κάποια ιδιαίτερη έρευνα ο κ. Μπάνος ανακάλυψε ότι μπορούν και πρέπει να επιστραφούν 11 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ. Την πληροφορία μετέφερε στον κ. Παμπούκη ο κ. Φιλ. Σαχινίδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η αποπληρωμή θα μπορούσε να γίνει σε τρεις δόσεις εντός του 2010.
Μετά τα δύο παραπάνω, ο κ. Παμπούκης έπρεπε να επιλύσει και το τρίτο και ζέον -λόγω στενών χρονικών περιθωρίων- θέμα, εκείνο του Θριασίου. Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, παραμονή της άφιξης του Κινέζου πρωθυπουργού, έληγε η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για την επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο και με υπαιτιότητα κυρίως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχαν αποκλειστεί οι τράπεζες χωρών εκτός Ε. Ε., και δη της China Development Bank (με ταμειακό απόθεμα ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ). Την ίδια ημέρα, ο κ. Παμπούκης επικοινώνησε με τον κ. Δ. Ρέππα και εν συνεχεία με τον πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τους οποίους συμφωνήθηκε ότι αυθημερόν πρέπει να προστεθεί στο κείμενο της προκήρυξης μια παράγραφος που θα επιτρέπει τη συμμετοχή και χωρών εκτός της Ε. Ε. Οι -μάλλον αυτονόητες κινήσεις- του κ. Παμπούκη έδωσαν λύση σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Και είναι άξιον απορίας άξιον, γιατί δεν είχαν γίνει πολύ πριν από την άφιξη των Κινέζων...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ