Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ποια ελληνικά έργα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

http://www.ypodomes.com/uploaded_images/7c23f2ec15_siraga_egio_2.jpg
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν τέσσερα ελληνικά έργα υποδομής, με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα project που θα εξεταστούν από την Κομισιόν είναι τα εξής:
 
1. Kάθετος άξονας της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας (ελληνοβουλγαρικά σύνορα), μήκους 96 χλμ, από τα οποία 74 χλμ είναι σε κυκλοφορία. Σε επίσκεψή του το καλοκαίρι ο υφυπουργός υποδομών, Γ. Μαγκριώτης είχε αναφέρει ότι η κατασκευή του παρουσιάζει προβλήματα και τα εργοτάξια έχουν σταματήσει.

2. Άξονας 7 («Ηγουμενίτσα-Αλεξανδρούπολη/Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουδαπέστη»), ο οποίος προβλέπεται, μέσω της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, να καταλήγει στη Θεσσαλονίκη και μέσω αυτής να συνδέεται με τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μαγκριώτης υπέγραψε κοινή δήλωση για την κατασκευή του οδικού άξονα «Via Carpatia Route», ο οποίος θα συνδέσει τον Βορρά με το Νότο της Ε.Ε. κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της και θα ενώνεται με τον υπό κατασκευή άξονα 7

3. To τμήμα Αντίρριο – Ιωάννινα του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα, ο οποίος βρίσκεται από το 2003 στα «χαρτιά» http://sites.google.com/site/agrinioculture/_/rsrc/1232281976645/Home/dytikossiderodromikosaxonasoneiroepragmatikoteta/%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%A3%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%86%CE%BE%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82%20i.gif

4. Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος Καλαμάτα

Για τα δυο πρώτα, η ανασκόπηση αφορά τις μελέτες των project, και η Επιτροπή αναμένει πως παρά το αντίξοο κλίμα, θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. Όμως, για τα δυο έργα που αφορούν τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η Κομισιόν προειδοποιεί πως δίνεται παράταση υπό προϋποθέσεις και θα εφαρμοστεί αυστηρά η αρχή «ή το χρησιμοποιείς ή το χάνεις». Αν κριθεί ότι δεν είναι πλέον αξιόπιστα, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα διακοπεί και τα χρήματα θα επαναδιατεθούν για άλλες ανάγκες.

Η εξέταση εμπεριέχεται στην πρώτη ενδιάμεση ανασκόπηση 92 έργων υποδομής προτεραιότητας που συγχρηματοδοτούνται από την Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΕΔ-Μ (διευρωπαϊκά δίκτυα) στο διάστημα 2007-2013, και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Siim Kallas.
 
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr