Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Γ. Ραγκούσης: Θεμελιώνουμε ισχυρούς Δήμους

Συγκέντρωση με θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ στο θέατρο Ολύμπια, το βράδυ της Δευτέρας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Ο Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στη σημασία των εκλογών και έχοντας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον «Καλλικράτη». κάλεσε τα μέλη, τα στελέχη και τους υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη μάχη σε κάθε γειτονιά υπέρ του Γιάννη Σγουρού και του Γιώργου Καμίνη. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης:

«Βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είναι αλήθεια πριν από μία εκλογική μάχη πρωτόγνωρη, με μια κρισιμότητα και σημασία που δεν είχαν μέχρι τώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Το γιατί είναι προφανές και δεν είναι συνηθισμένο, το γιατί είναι διότι αποφασίζουμε για το μέλλον της Αθήνας και της Αττικής, κάθε Δήμου και για πρώτη φορά κάθε Περιφέρειας στη νέα αυτοδιοικητική εποχή που ανοίγει το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», εμπνευστής του οποίου ήταν από την πρώτη κιόλας στιγμή πολύ καιρό πριν από τις τελευταίες εκλογές, μια ολόκληρη κοινωνία και της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, η οποία από τότε είχε αναθέσει και εκείνος είχε αναλάβει, ο Γιώργος Παπανδρέου, αυτή τη μεγάλη δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να κάνουμε πράξη αυτό το δύσκολο πράγματι εγχείρημα».


Συνεχίζοντας ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι: «Ο «Καλλικράτης» φίλες και φίλοι βάζει οριστικό τέλος στους αδύναμους και εξαρτημένους δήμους, στην αναιμική δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Θεμελιώνουμε ισχυρούς δήμους, ισχυρές περιφέρειες με τους αντίστοιχους πόρους, γιατί για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση παύει να είναι έρμαιο ανασφαλούς, αβέβαιης χρηματοδότησης.
 Γίνεται πράξη με τον «Καλλικράτη» ένα πάγιο αίτημα των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης για δυναμικούς και σταθερούς πόρους. Γιατί πια η σύνδεση με το φόρο προστιθέμενης αξίας αλλά και το φόρο εισοδήματος κάνει την αυτοδιοίκηση πραγματικά ανεξάρτητη. Βάζει τέλος στην πραγματικότητα σε μια χρηματοδοτική ομηρία ετών.
Και βέβαια είναι η στιγμή να πω ότι γίνεται για μια ακόμη φορά μια συνειδητή, κακώς εννοούμενη προεκλογική προσπάθεια διαστρέβλωσης. Ότι δήθεν, κάποιοι λένε, το μνημόνιο φέρνει περικοπές στην αυτοδιοίκηση. Καμία και το υπογραμμίζω, καμία περικοπή.
Ο «Καλλικράτης» είναι αυτός που πολύ πριν από το μνημόνιο με όλες τις προβλέψεις του κατάφερε αυτή τη στιγμή να μας δίνει την ευκαιρία να ισχυριζόμαστε ότι αυτός είναι που συνεπάγεται τις αναμφισβήτητες, τις αναντίλεκτες εξοικονομήσεις, εξοικονομήσεις χωρίς προηγούμενο, μέσα από τις συνενώσεις εκατοντάδων δήμων, χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων».

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ