Επαληθεύονται οι εκτιμήσεις που ήθελαν τις κυβερνητικές προγνώσεις να αντιστοιχούν σε εκείνες των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων. Και η κυβέρνηση Μέρκελ διορθώνει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2010 θα κινηθούν στο 3,4 %, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε. Διαπιστώνεται μια απόκλιση της τάξεως του 0,1 % σε σχέση με την πρόβλεψη των οικονομικών ινστιτούτων. Λίγο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το 2011. Αύξηση κατά 2 % προέβλεψαν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι, 1,8% του ΑΕΠ προβλέπει η κυβέρνηση. Ενθαρρυντική είναι η πρόβλεψη και για τη μείωση της ανεργίας. Η κυβέρνηση θέλει τον αριθμό των ανέργων να πέφτει κάτω από τα 3 εκατομμύρια το 2011, στα 2,9 εκατομμύρια, από τα 3,2 εκατομμύρια που είναι κατά μέσο όρο φέτος.
Η ατμομηχανή της ανάπτυξης
Οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2010 θα κινηθούν στο 3,4 %
Κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης παραμένουν φυσικά οι εξαγωγές, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν φέτος κατά 15%. Το κλίμα στο γερμανικό εξαγωγικό εμπόριο δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας Άντον Μπέρνερ. "Ο κύριος λόγος είναι η ραγδαία ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, της Κίνας, των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας. Έχουμε καλές προοπτικές εκεί. Η ζήτηση για γερμανικά επενδυτικά προϊόντα σε αυτές τις χώρες είναι αμείωτη, είναι σταθερή και θα συνεχίσει να είναι".
Οι γερμανικές εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν την τρέχουσα χρονιά κατά 25 %. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2011 το εξαγωγικό εμπόριο θα φτάσει τα επίπεδα πριν από την κρίση, εκτιμά ο κ. Μπέρνερ: "Την ερχόμενη χρονιά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σπάσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα του ενός τρις ευρώ στις εξαγωγές. Έναν στόχο τον οποίο αγγίξαμε, αλλά δεν πετύχαμε το 2008".
Οι κίνδυνοι
Οι αναλυτές μπορεί να είναι αισιόδοξοι, ωστόσο δεν παύουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο αυτόματος πιλότος των εξαγωγών μπορεί σύντομα να πέσει σε αναταράξεις, σημειώνουν, αφού η πορεία του εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες:
"Υπάρχει για παράδειγμα η πιθανότητα νέας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά τη ζήτηση γερμανικών προϊόντων. Επίσης, στην Κίνα δεν αποκλείεται να σκάσει η φούσκα των ακινήτων. Τέλος, η κρίση χρέους και η κρίση εμπιστοσύνης ορισμένων χωρών της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί".
"Μπορεί οι εξαγωγές να είναι αμαρτία;"
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας σπεύδει να απαντήσει και στις κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος της Γερμανίας όσον αφορά το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Η Γερμανία εξάγει πολύ περισσότερα από εκείνα που εισάγει, ζημιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζει μερίδα αναλυτών. "Μα μπορεί οι εξαγωγές να είναι αμαρτία;", διερωτάται ο κ. Μπέρνερ:
"Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή των εξαγωγών των ευρωπαίων εταίρων, οι εισαγωγές από χώρες της ΕΕ παρουσίασαν πρότινος μεγαλύτερη αύξηση από ότι οι εξαγωγές προς αυτές. Το καλά δικτυωμένο γερμανικό επιχειρείν στις διεθνείς αγορές ανοίγει πόρτες και για τους ευρωπαίους γείτονές μας. Χωρίς τις γερμανικές εξαγωγές η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα γνώριζε τόσο μεγάλη ανάπτυξη, δεδομένου μάλιστα ότι ορισμένες χώρες εξέρχονται δύσκολα από την κρίση".
Ο ίδιος παραδέχεται όμως ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία θα πρέπει να γίνει στο εξής προτεραιότητα. "Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες", λέει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά, τέλος, τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας Εξωτερικού Εμπορίου είναι κατηγορηματικός: "Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ενδέχεται να βάλει φρένο στην ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένους μετανάστες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα".
Nina Werkhäuser / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw-world.de