Η δέσμευση του Νικ Κλεγκ
Δημοψήφισμα για την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος προαναγγέλλει η κυβέρνηση της Βρετανίας. Η προτεινόμενη στροφή προς το αναλογικότερο -βάσει προεκλογικής δέσμευσης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών- αποτελεί δοκιμασία για τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, καθώς οι Τόρις στηρίζουν το ισχύον εκλογικό σύστημα.
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου του 2011, την ίδια ημέρα των τοπικών εκλογών σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία, γεγονός για το οποίο δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση.
Μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης μείωση του αριθμού των βουλευτών από 650 σε 600 και εξίσωσή τους με τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών από τις οποίες εκλέγονται.
Σχετικά με τη μείωση των κοινοβουλευτικών εδρών, ο αρχηγός των Φιλελεύθερων επισήμανε ότι θα εξοικονομήσει 12 εκατ. λίρες ετησίως, ενώ ανακοίνωσε και σχέδια για πενταετή θητεία του Κοινοβουλίου.
Όλες οι αλλαγές, εφόσον εγκριθούν, θα εφαρμοστούν άμεσα ώστε να βρίσκονται σε ισχύ κατά τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών του 2015.
Ο Νικ Κλεγκ δήλωσε, επίσης, ότι θα απαιτείται η στήριξη του 66% των βουλευτών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (ποσοστό υψηλότερο από το 55% που είχε δηλώσει αρχικά η κυβέρνηση συνασπισμού ότι θα απαιτείται για τη διάλυση της Βουλής).
Και σε αυτό το σημείο υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους βουλευτών του Εργατικού Κόμματος που έχουν περάσει στην αντιπολίτευση έπειτα από 13 χρόνια διακυβέρνησης της Βρετανίας.
Ο Νικ Κλεγκ ανέφερε ακόμη ότι εάν δεν έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση σε διάστημα 14 ημερών, ο πρωθυπουργός θα χάνει την εντολή και θα προκηρύσσονται νέες εκλογές.
Η στροφή στο αναλογικότερο σύστημα της Εναλλακτικής Ψήφου, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος μονοεδρικού απλού πλειοψηφικού συστήματος (first past the post) που ενισχύει τα ισχυρότερα κόμματα, αποτελεί προεκλογική δέσμευση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Η προωθούμενη μεταρρύθμιση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τις διαιρέσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς οι Συντηρητικοί επιθυμούν τη διατήρηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος και έχουν δηλώσει ότι θα διεξάγουν εκστρατεία υπέρ της διατήρησής του.
Όμως, για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες η στροφή προς την Εναλλακτική Ψήφο είναι η ελάχιστη «ανταμοιβή» για την κυβερνητική συμμαχία τους με τους Τόρις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το δημοψήφισμα θα φέρει σε αμήχανη θέση τους κυβερνητικούς εταίρους, δεν θα σημάνει όμως απαραίτητη και την πρόωρη λήξη της συνεργασίας τους.
ΤΑ ΝΕΑ