Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Συνέδριο για τις «Γεωπολιτικές Αλλαγές» και την Τουρκία

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:hLbzmO0lENCL2M:http://i5.photobucket.com/albums/y169/nor84/Untitled-11111.jpg&t=1

Το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας δεν απειλείται από τις αλλαγές που γίνονται με τη σημερινή κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, αλλά αντίθετα ενισχύεται, λέει ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Κεμάλ Καρπάτ, ένας σεβαστός Τούρκος καθηγητής στις ΗΠΑ που θεωρείται ο πρύτανης των ακαδημαϊκών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο καθηγητής απευθυνόμενος στο συνέδριο με θέμα «Γεωπολιτικές αλλαγές και η Τουρκία», που οργανώνει το Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (SDI) της Άγκυρας, τόνισε ότι αποτελεί πραγματικό σφάλμα της Δύσης ότι εξακολουθεί να αναφέρεται στη σημερινή πολιτική κατάσταση της Τουρκίας περιγράφοντας την κυβέρνηση ως ισλαμική, μέτρια ισλαμική και ούτω καθεξής.
Οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια εγκαθιδρύουν τη θρησκευτική ελευθερία και από την άποψη αυτή ενισχύουν το κοσμικό καθεστώς, τονίζει ο καθηγητής. «Ακόμα και ο ποιο θρησκευόμενος σήμερα στην Τουρκία δεν θεωρεί ότι αυτά που λέει και κάνει υπαγορεύονται από το Θεό, θεωρεί ότι αποτελούν έκφραση της ελευθερίας του και επιλογή του», τόνισε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση έχει απορροφήσει το οθωμανικό παρελθόν της δημιουργικά και γι' αυτό μπορεί και ενσωματώνει θεσμούς θρησκευτικής ελευθερίας που μέχρι τώρα ήταν άγνωστοι και απαγορευμένοι στην Τουρκία καθώς και να έχει μια ενεργό παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Η πολιτική αυτή «ωρίμανση» επιτρέπει στην Τουρκία να έχει και μια πιο δημιουργική εξωτερική πολιτική, λέει ο καθηγητής και τονίζει ότι η προσήλωση της Τουρκίας σε περιοχές του άμεσου ενδιαφέροντός της, όπως η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και ο Καύκασος δεν συνιστούν αλλαγή προσανατολισμού και απομάκρυνση από τη Δύση. Αποτελούν τη φυσιολογική προσαρμογή στη νέα περίοδο που ζει η Τουρκία.
Η νέα αυτή περίοδος χαρακτηρίζεται από την εμπέδωση της δημοκρατίας και παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό βαθμό αυτοπεποίθησης, αλλά και συγκεκριμένων επιτευγμάτων στον οικονομικό τομέα, τονίζει ο Κεμάλ Καρπάτ και προειδοποιεί ότι η περιγραφή όλου αυτού του φαινομένου με τον όρο «νεοθωμανισμός», είναι ένα ακόμα μεγάλο σφάλμα.
«Υπάρχουν δυνάμεις τα συμφέροντα των οποίων θίγονται από τις εξελίξεις στην Τουρκία, και αυτές αντιδρούν», επισημαίνει ο Κεμάλ Καρπάτ.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μείωσε την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ
Το τέλος του ψυχρού πολέμου μείωσε την εξάρτηση της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα ασφαλείας και αυτό αντανακλάται κυρίως στη σημερινή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, λέει ο Στίβεν Λάραμπι, διευθυντής του Rand Corporation.
Απευθυνόμενος στο συνέδριο με θέμα «Γεωπολιτικές αλλαγές και η Τουρκία», που οργανώνει το Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (SDI) της Άγκυρας στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, ο γνωστός αμερικανός αναλυτής, θεωρεί ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν ανταγωνίζεται τη Δύση, προτείνει μια πιο αποτελεσματική μορφή δράσης για τον ίδιο σκοπό.
Ο Αμερικανός αναλυτής επισημαίνει ιδιαίτερα ότι οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έχουν στρατηγική διαφορά με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του Ιράν, αλλά έχουν τακτικές διαφορές.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Φόλκς του πανεπιστημίου του Πρίνστον προσθέτει ότι αυτοί που δεν θέλουν να καταλάβουν την πολιτική της Τουρκίας, είναι αυτοί που επιμένουν να θεωρούν ότι η χρήση στρατιωτικής δύναμης λύνει προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις.
 

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ