Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Κατηγορώ Καμίνη προς Κακλαμάνη


http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=16355390&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000
Η εκλογική μάχη στον Δήμο Αθηναίων έχει εξελιχθεί σε μια σφοδρή προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψηφίους, τους κκ. Ν. Κακλαμάνη και Γ. Καμίνη, η οποία ξαφνιάζει. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Καμίνης διεξήγε μια ήπια καμπάνια κομμένη και ραμμένη στο προφίλ ενός πρώην Συνηγόρου του Πολίτη. Τα δικαιώματα των πολιτών, οι μετανάστες και η κακοδιαχείριση στα οικονομικά του δήμου αποτελούσαν κεντρικά θέματα στην ατζέντα του. Οχι όμως ο ίδιος ο δήμαρχος. Την τελευταία εβδομάδα τα πράγματα άλλαξαν.


Οι κατηγορίες που αντάλλαξαν οι δύο υποψήφιοι σε τηλεοπτική εκπομπή ανέβασαν τα ντεσιμπέλ σε μια εκλογική αναμέτρηση που ως εκείνη την ώρα προκαλούσε χασμουρητά. «Είσαι ψεύτης» είπε ο κ. Καμίνης. «Είσαι συκοφάντης» απάντησε ο κ. Κακλαμάνης. Επειδή αυτή η εκτροπή δεν ταίριαζε με τον χαρακτήρα του κ. Καμίνη δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν ότι επρόκειτο για δουλειά των επικοινωνιολόγων. «Τον έβαλαν να τσακωθεί επειδή είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις» έλεγαν. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι δυσκολίες «συναρμολόγησης» του μηχανισμού στήριξης του κ. Καμίνη με εθελοντές εκτός κομματικών σχηματισμών και με στελέχη της εκλογικής μηχανής του ΠαΣοΚ καθυστέρησαν κάποια κομμάτια της καμπάνιας. Μέσα σε αυτά ήταν και η τεκμηρίωση για την οικονομική κατάσταση του δήμου. Οταν ο κ. Καμίνης πήρε στα χέρια του τα στοιχεία «φρίκαρε», όπως περιγράφουν οι συνεργάτες του.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων απασχολεί στο γραφείο του 99 υπαλλήλους (το 2006 ήταν 63) και οι αντιδήμαρχοι συνολικά 97 άτομα (από 35 που ήταν το 2006). Ο Πρωθυπουργός, λένε, έχει στο γραφείο του 75 υπαλλήλους. Ο Δήμος Αθηναίων αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά τη ΔΕΗ με 12.000 εργαζομένους. Δεν είναι περίεργο που σε έναν προϋπολογισμό 1. δισ. ευρώ τα 700 εκατ. προορίζονται για μισθούς. Οι συνεργάτες τού κ. Καμίνη ανακάλυψαν επίσης ότι ο δήμος εισπράττει περί τα 450 εκατ. ευρώ για τέλη καθαριότητας, δαπανά τα 300 εκατ.,

ενώ δεν μπορούν να καταλάβουν πού έχουν πάει 55 εκατ. ευρώ τα οποία απλώς εξαφανίζονται, όπως επισημαίνουν.

Ο κ. Κακλαμάνης από την πλευρά του μιλά για ένα απαιτητικό πρόγραμμα ενίσχυσης των συνεργείων καθαριότητας τόσο με προσωπικό όσο και με οχήματα, ενώ κατηγόρησε τον κ. Καμίνη ότι μεταδημότευσε στην Αθήνα λίγο πριν από τις εκλογές και ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης στην οποία θέλει να εκλεγεί δήμαρχος. Συνεργάτες του έλεγαν ότι στο γραφείο δημάρχου απασχολούνται τέσσερα άτομα και ότι τα υπόλοιπα είναι το προσωπικό της Μονάδας Υποστήριξης Αθηνών και του Οργανισμού Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων. Είναι φανερό ότι η μάχη θα ανάψει ως την Κυριακή.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
«Για τα σκουπίδια θα γίνουμε Νάπολι»
1 «Κλείνοντας δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό κλείνεις τη “φωνή της πόλης” και αυτό με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Τα ΚΑΠΗ, Λέσχες Φιλίας για τον Δήμο Αθηναίων, είναι από τις σοβαρότερες κοινωνικές δομές ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο. Ο κ. Προβόπουλος φρόντισε φαίνεται να μη χρειάζεται ΚΑΠΗ στα γεράματά του».

2 «Με προτεραιότητα το νοικοκύρεμα, θεσπίσαμε τμήμα ελέγχου προϋπολογισμού, ώστε καθημερινά να γνωρίζουμε δαπάνες και έσοδα. Πρώτοι εφαρμόσαμε τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, γι΄ αυτό επί τρία συναπτά έτη, πριν υποβαθμιστεί η Ελλάδα, η Μoody΄s βαθμολογούσε την πιστοληπτική μας ικανότητα με Α1 και το κλιμάκιο της τρόικας μάς έδωσε εύσημα. Τα τρία τελευταία χρόνια δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη και απαλλάξαμε τελείως πολύτεκνους και τρίτεκνους λόγω οικονομικής κρίσης που δυστυχώς συνεχίζεται».

3 «Θα συνεχίσω πιέζοντας την κυβέρνηση, αποκλειστικά αρμόδια για την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών στη χώρα αλλά και την υπερσυγκέντρωση στην Αθήνα. Συνεχίζουμε τις κοινωνικές παροχές σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και τις προσπάθειες πολεοδομικής αναγέννησης της πόλης».

4 «Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στόχους βελτιώσαμε τη διαδικασία συλλογής με υπερτριπλασιασμό των οχημάτων, τηλεματική παρακολούθηση, πρόγραμμα ανακατανομής/ καθαρισμού των κάδων και οδοκαθαρισμούς. Πετύχαμε συνέπεια στα προγράμματα παρά τις σχεδόν καθημερινές πορείες και την καταπόνηση από τη συνεχή και πολυπληθή παρουσία μεταναστών και εξαρτημένων ατόμων στους δρόμους. Αυξήσαμε τα σημεία ανακύκλωσης από 1.000 σε 12.000 και το ανακυκλώσιμο υλικό από 20 σε 250 τόνους.

Στόχος μας να αυξηθεί το ανακυκλώσιμο υλικό, να μειωθούν οι χρόνοι συλλογής με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης που παλεύουμε να φτιάξουμε επί τρία χρόνια, ώστε να απελευθερωθεί προσωπικό για να ενταθεί ο οδοκαθαρισμός και το πλύσιμο των κάδων. Κρούω όμως τον κώδωνα του κινδύνου για το πραγματικό πρόβλημα. Αν η κυβέρνηση δεν λύσει άμεσα το θέμα των εργοστασίων για την επεξεργασία των σκουπιδιών θα γίνουμε Νάπολι. Σε ό,τι αφορά τους δημόσιους χώρους δημιουργήσαμε 17 νέους χώρους πρασίνου (ΚΑΠΑΨ, Θερμίδα, Γαζία κ.ά.). Αγοράσαμε 132 στρέμματα νέων ελεύθερων χώρων, υπερδιπλάσιους απ΄ όσους αποκτήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια και άλλα 116 στρέμματα εφαρμόζοντας το Σχέδιο Πόλης στον Ελαιώνα. Για να φτάσουμε στην κατεδάφιση του κτιρίου του ΝΑΤ, παλεύαμε επί τρία χρόνια με το θηρίο της γραφειοκρατίας του ΝΑΤ, δύο υπουργείων και οκτώ φορέων».

5 «Τα οικονομικά των δημοτών και του δήμου πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης λόγω μνημονίου και αυτό είναι θέμα πρώτης γραμμής. Το πρόγραμμα των υποψηφίων θα έπρεπε να είναι το διαβατήριο για τη δημαρχία. Επισημαίνω ότι είμαι ο μόνος που έχω πλήρες και σαφές πρόγραμμα για το τι γίνεται, πού και με ποιον τρόπο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ
«Λογιστικές αλχημείες, γκρίζες ζώνες και σπατάλη»

1 «Διαφωνώ. Οι δημοτικοί σταθμοί ιδρύθηκαν ως μια εγγύηση της ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοί κησης και- ιδιαίτερα ο ιστορικός 9.84- διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία των ελληνικών Μedia. Επίσης σήμερα οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό όπλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια των δήμων. Οσον αφορά τις Λέσχες Φιλίας αυτές προσφέρουν σημαντικά στους συμπολίτες μας. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης η παροχή κοινωνικής πρόνοιας από τον δήμο πρέπει να γίνεται ποιοτικότερη και πιο αποτελεσματική. Ωστόσο είναι σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουμε κάλυψη στα γνωστά προβλήματα κακοδιαχείρισης και βολέματος “ημετέρων”».

2 «Οι φίλοι μας οι Οικολόγοι λένε πως η σημαντικότερη πηγή ενέργειας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Σας λέω ότι αυτό ισχύει και για τα οικονομικά του δήμου, ιδίως όταν οι λογιστικές αλχημείες, οι γκρίζες ζώνες και η σπατάλη ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της τετραετίας Κακλαμάνη. Το δεύτερο σκέλος αφορά την ανάπτυξη. Και εκεί υστερεί ο δήμος. Οχι μόνο σε έργα, αλλά και σε πολιτική αντίληψη».

3 «Την ίδια ώρα στο κέντρο καταγράφεται και ένα τεράστιο κενό: η απουσία της πολιτικής. Ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του κέντρου ή με όσα γίνονται εκεί, πλέον όχι μόνο τα βράδια. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και τους ανθρώπους να το υλοποιήσουμε. Εχω πει: καθαριότητα, φωτισμός, καταγραφή μεταναστών, προστασία δημόσιας υγείας και ανάπτυξη. Κατ΄ αρχάς μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένων κτιρίων στο κέντρο και μέσω πολιτικής ενίσχυσης σε πρώτη φάση της εμπορικής δραστηριότητας στο κέντρο».

4 « Κανένα άβατο στην πόλη μας. Είμαι κατηγορηματικός από την πρώτη στιγμή.

Οσο για τα σκουπίδια, έχουμε ήδη εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα με άμεσο την προμήθεια 10.000 κάδων ανακύκλωσης και τον εξορθολογισμό του μηχανισμού αποκομιδής. Αλλά μελετάμε και κίνητρα για τους επιχειρηματίες και τους πολίτες ώστε να αναλάβουν και αυτοί μέρος στην εκστρατεία για μια καθαρή Αθήνα».

5 «Θέλω να είμαι σαφής: με στηρίζουν δυνάμεις που υποστηρίζουν το μνημόνιο, δυνάμεις που δεν το υποστηρίζουν και δυνάμεις που υποστηρίζουν μια πιο διαφορετική πολιτική. Ολοι αυτοί συμφώνησαν σε ένα πράγμα: Οτι η πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και πως είτε με μνημόνιο είτε χωρίς η Αθήνα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της, να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, να γίνει ξανά φιλόξενη για τους πολίτες της και τους επισκέπτες της. Αυτό είναι το περιεχόμενο των δημοτικών εκλογών. Εμείς από την αρχή είμαστε σταθεροί. Μιλάμε για τα προβλήματα της Αθήνας και προτείνουμε λύσεις. Οσοι ψηφίσουν μνημόνιο δίνουν ασυλία στον κ. Κακλαμάνη. Πότε θα κριθεί ο απερχόμενος δήμαρχος αν όχι στις επικείμενες εκλογές;».

5 ερωτήσεις για την Αθήνα
1 Κατά την άποψή σας θα πρέπει να κλείσουν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και να περιοριστούν τα έξοδα των ΚΑΠΗ, όπως προτείνει στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας;

2 Πώς σκοπεύετε να τακτοποιήσετε τα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων; Εχετε σχέδιο περιορισμού των δαπανών; Υπάρχει πιθανότητα αύξησης των δημοτικών τελών;

3 Τι θα κάνετε για το κέντρο της Αθήνας που έχει κατακλυστεί από μετανάστες;

4 Τα σκουπίδια αποτελούν ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας, το ίδιο και η διαχείριση των δημόσιων χώρων. Αν εκλεγείτε τι σκοπεύετε να κάνετε για τα θέματα αυτά;

5 Πιστεύετε ότι οι δημότες θα ψηφίσουν με βάση την αντίθεσή τους στο μνημόνιο ή αποτιμώντας το έργο και τις προτάσεις των υποψηφίων δημάρχων;

Κυβερνητική στήριξη στο παρά πέντε
Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη. Ετσι αύριο αναμένεται να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Γ. Παπανδρέου για να του παρουσιάσει το πρόγραμμα του συνδυασμού του για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Είναι η πρώτη φορά, λένε οι συνεργάτες του κ. Καμίνη, που η Κεντροαριστερά θέτει με συντονισμένο τρόπο στη δημόσια συζήτηση το θέμα των μεταναστών, το οποίο ως τώρα το άνοιγε κυρίως η Ακροδεξιά. Πάντως, το προηγούμενο διάστημα στην εκλογική προσπάθεια και στη διαμόρφωση προγράμματος του κ. Καμίνη συνέβαλαν ενεργά οι κυρίες Τίνα Μπιρμπίλη για θέματα απελευθέρωσης δημόσιων χώρων και Αννα Διαμαντοπούλου για την εξεύρεση χώρων για σχολεία, οι κκ. Ι. Ραγκούσης, Π. Ευθυμίου και Λ. Μίχος (ο οποίος ανέλαβε χρέη «μεταφραστή» ανάμεσα στο επιτελείο του κ. Καμίνη και στο επιτελείο του ΠαΣοΚ λύνοντας πολλά προβλήματα), αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Το πρόγραμμα του συνδυασμού θα παρουσιαστεί την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου.

ΤΟ ΒΗΜΑ