Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ένταση με αποβολή ακροδεξιού ευρωβουλευτή

 
Ο Γκόντφρεϊ Μπλουμ αποβάλλεται από την αίθουσα
 
Σκληρές εκφράσεις ακούστηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το κλίμα ήταν τεταμένο μετά την ομιλία του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Οκτωβρίου για την οικονομική διακυβέρνηση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚ απέβαλε από το ημικύκλιο ακροδεξιό ευρωβουλευτή μετά από επίθεση που έγινε κατά του αρχηγού των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς.

Το σημείο της παρέμβασης του Μάρτιν Σούλτς, που προκάλεσε την ένταση, αφορούσε το θέμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με την φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θέμα για το οποίο δεν συμφωνεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν κατάλαβα» είπε ο M. Σουλτς, «το Ηνωμένο Βασίλειο κυβερνάει στην Ευρώπη; Kαι τι θα γίνει στην ευρωζώνη εάν εμείς αποφασίσουμε να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας;».

Αμέσως, ο Βρετανός Νάιτζελ Φάριτζ, πρόεδρος της ομάδας EFD, είπε: «Μια χώρα, μια αυτοκρατορία, ένας Φύρερ».

Στο άκουσμα της φράσης του Νάιτζελ Φάριτζ, ο Μάρτιν Σουλτς αντέδρασε, λέγοντας: «Αυτός ο συνάδελφος έρχεται στην αίθουσα με αυτές τις εκφράσεις, που κάποιοι άλλοι τις είπαν πριν από χρόνια στη Γερμανία και που εγώ τους καταπολεμώ στο πνεύμα τους και στην ιδεολογία τους, αλλά νομίζω ότι αυτός ο κύριος βρίσκεται πιο κοντά στην ιδεολογία τους από ότι εγώ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ υποχρεώθηκε να εφαρμόσει τον κανονισμό αποβάλλοντας από το ημικύκλιο τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή, Γκόντφρεϊ Μπλουμ της ομάδας «Eυρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» (ΕFD), ύστερα από την επίθεση που έκανε στον Μ. Σούλτς, χαρακτηρίζοντάς τον ως «φασίστα».

«Πώς είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες φράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;» ήταν η γενική διαμαρτυρία των ευρωβουλευτών.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Ζόζεπ Ντoλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιες φράσεις στο ημικύκλιο, απαίτησε να ζητηθεί επίσημα συγνώμη και απείλησε ότι διαφορετικά θα προχωρήσει σε μηνύσεις.

Στη δε γενική φασαρία ακούστηκε και η φράση «ευτυχώς που δεν ανέφερε και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως για να λυθεί το πρόβλημα».


ΤΟ ΒΗΜΑ