Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΗΠΑ-Ομογενής 107 ετών, η μακροβιότερη γυναίκα του Μαϊάμι

Γεννήθηκε το 1903, τότε που οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη στην ιστορία μηχανοκίνητη πτήση με το αεροπλάνο τους το «Φλάιερ Ι» (Flyer I), ενώ η ιστορία του αυτοκινήτου άλλαζε οριστικά με την ίδρυση της «Ford Motor Company».
Ο λόγος για την Μαίρη Δημάκη, την μακροβιότερη γυναίκα του Μαϊάμι, η οποία, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να διαθέτει μία «θαυμαστή μνήμη και κοφτερό μυαλό», όπως αναφέρει ο Tεό Kαράντζαλης, σε ρεπορτάζ του στην «The Miami Herald». Άλλωστε, ο Δρ. Stephen Coles, καθηγητής γεροντολογίας στο πανεπιστήμιο UCLA, της Καλιφόρνιας, έχει αποφανθεί ότι η κ. Δημάκη, στα 107 της χρόνια, είναι ακόμα «νεαρή».

Η Μαίρη Δημάκη μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1920, από την Προύσα της Μικράς Ασίας, για να εγκατασταθεί ένα χρόνο αργότερα στο Μαϊάμι, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Στα 107α γενέθλιά της, στις 9 Σεπτεμβρίου, συγγενείς και φίλοι διοργάνωσαν στο σπίτι της μια σεμνή γιορτή. Μαζί τους και ο Δήμαρχος του Μαϊάμι, Tόμας Ριγκελάντο, που της επιφύλαξε μία μεγάλη έκπληξη. Τιμώντας την μακροχρόνια προσφορά της στην κοινότητα, της επέδωσε την διακήρυξη την πόλης για την καθιέρωση της 9ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Μαίρης Δημάκη», ενώ της τραγούδησε με όλους τους παριστάμενους το «Happy Birthday to you».
«Κάτι τέτοιο πρέπει να το επιδώσει κανείς προσωπικώς», τόνισε ο Δήμαρχος Μαϊάμι, ενώ τα μάτια της κ. Δημάκη γέμισαν από δάκρυα χαράς, από την τιμή που της επιφυλάχθηκε.
Και όταν ρωτήθηκε για την ηλικία της, είπε πως οι κυρίες δεν επιθυμούν να μοιραστούν τις πληροφορίες αυτές, όταν γερνούν.
«Όταν με ρωτούν πόσο χρονών είμαι, δίνω πάντοτε την ίδια απάντηση: Είμαι 39», είπε χαριτολογώντας η κα Δημάκη.
Ο ελληνικός πολιτισμός και η θρησκεία παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή της κ. Δημάκη, η οποία δεν παραλείπει να αναφέρει πως αμέσως μετά τη γέννησή της οι γονείς της την πήγαν στον Ιορδάνη ποταμό, για να την βαφτίσουν εκεί όπου είχε βαπτιστεί ο Χριστός. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Αγίας Σοφίας, το 1927, τότε που ο ναός βρισκόταν ακόμη στη διεύθυνση 1501 Northeast 1st Avenue.
Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της;
«Προσεύχομαι κάθε μέρα και τρώω πολλά ελληνικά φαγητά», είπε η Δημάκη. Μαγειρεύει συνήθως μόνη της, παραδέχεται όμως, ότι μερικές φορές παραγγέλνει φαγητό και από το ελληνικό εστιατόριο «Μαρία». Βέβαια, δεν καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά, ούτε καπνίζει. Της αρέσει να κάθεται δίπλα στο παράθυρο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, να βλέπει τηλεόραση και να συνομιλεί με τις φίλες της στο τηλέφωνο.
Η ίδια δηλώνει, ότι απολαμβάνει την ανεξαρτησία το να μένει μόνη της ακόμα και σήμερα, αλλά υπολογίζει στον «νεαρό» ανιψιό της, Κώστα Ευθυμίου, σήμερα 83 ετών, ο οποίος την επισκέπτεται καθημερινά και πάνε μαζί για ψώνια. Μάλιστα, ο κ. Ευθυμίου, ο οποίος έχει διατελέσει Νομικός Σύμβουλος στο Νότιο και Δυτικό Μαϊάμι, επιβεβαιώνει ότι «σπρώχνει η ίδια το καρότσι στο κατάστημα Publix».
Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα προσωπικά της είδη είναι οι οικογενειακές φωτογραφίες, που έχει τοποθετήσει στο περβάζι του τζακιού, ενώ πάνω στον τοίχο είναι κορνιζαρισμένη η συγχαρητήρια επιστολή που της έστειλε στα 105α γενέθλιά της ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.
Σήμερα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η Γαλλίδα Εζενί Μπλανσάρ, 114 ετών, η οποία γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1896. Ως το μακροβιότερο άτομο που έχει ποτέ αναφερθεί και καταγραφεί επίσημα, αναφέρεται άλλη μία Γαλλίδα, η Ζαν Καλμάν, η οποία απεβίωσε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ