Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Quo vadis SPD; Έκτακτο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

 
Χαμόγελα στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών

Χαμόγελα στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών

 Οικονομία, απασχόληση, φορολογική πολιτική, ασφαλιστικό και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών είναι τα μεγάλα θέματα στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που διεξάγεται σήμερα στο Βερολίνο

Έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία που έδωσαν αυτοδυναμία στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν δραματική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων. Κι όμως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ελάχιστα οφέλη αντλεί από την πτώση της κεντροδεξιάς.  Και αυτό γιατί το αρχαιότερο κόμμα της χώρας δεν έχει βρει ακόμη το πολιτικό του στίγμα. Το αυριανό έκτακτο συνέδριο που διεξάγεται στο Βερολίνο συνιστά μια ακόμη προσπάθεια διαμόρφωσης ταυτότητας και θέσεων σε μία δύσκολη για τη Σοσιαλδημοκρατία περίοδο. Οικονομία, απασχόληση, φορολογική πολιτική, ασφαλιστικό και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών είναι τα μεγάλα θέματα. 


 «Ξεπεράσαμε την κομματική κατάθλιψη»

Ενθαρρυμένη αλλά όχι ακόμη ικανοποιημένη από την πορεία του κόμματος η Αντρέα Νάλες
 Ενθαρρυμένη αλλά όχι ακόμη ικανοποιημένη από την πορεία του κόμματος η Αντρέα Νάλες


 Στο διάστημα που μεσολάβησε από την εκλογική ήττα του 2009, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν την ευκαιρία να αποφορτιστούν συναισθηματικά και να ανασυγκροτηθούν, υποστηρίζει η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες και διευκρινίζει: «Μπορούμε να πούμε μετά από έναν χρόνο ότι έχουμε περάσει από μια διαδικασία ανανέωσης, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Άλλωστε κανείς δεν ανέμενε κάτι τέτοιο σε λίγους μήνες. Αποκτήσαμε ωστόσο μια νέα αυτοπεποίθηση και ξεπεράσαμε την κομματική κατάθλιψη. Μας διακρίνει μεγαλύτερος ενθουσιασμός. Αν μάλιστα συνεχιστεί η ανοδική μας πορεία όπως έγινε τους τελευταίους δέκα μήνες τότε θα είμαι πολύ αισιόδοξη για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα».

Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας

Το ηγετικό δίδυμο του SPD θα έχει δύσκολη αποστολή αύριο
Το ηγετικό δίδυμο του SPD θα έχει δύσκολη αποστολή αύριο 

Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, η Άγκελα Μέρκελ θα έπαιρνε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης, καθώς τα κόμματα της κεντροδεξιάς (CDU/CSU,FDP) μετά βίας θα συγκέντρωναν ένα ποσοστό της τάξεως του 34%. Αντίθετα, η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne) θα συγκέντρωνε την προτίμηση του 48% των ψηφοφόρων και θα διασφάλιζε κυβερνητική αυτοδυναμία. Το μερίδιο ωστόσο των Σοσιαλδημοκρατών στο ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 24%. Ακόμη και η πρόσφατη σφυγμομέτρηση του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ZDF δεν δίνει στο SPD πάνω από 30% και αυτό φυσικά δεν ικανοποιεί την κα Νάλες, που υπογραμμίζει: «Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέρμα».

Πράγματι, ο νέος ηγέτης του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν έχει καταφέρει ακόμη να χαράξει μια νέα πολιτική πορεία και να καταστήσει το SPD πραγματική εναλλακτική επιλογή προς την κεντροδεξιά.


Και στο βάθος τα «παιδιά του Σρέντερ»

Πέερ Στάινμπρουκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ στην εποχή που ο δεύτερος ήταν καγκελάριος
 Πέερ Στάινμπρουκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ στην εποχή που ο δεύτερος ήταν καγκελάριος 


Οι διαμάχες μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής πτέρυγας εξακολουθούν να υφίστανται μολονότι έχει μειωθεί αισθητά η έντασή τους. Και αυτό διασαφηνίζεται στο προγραμματικό πεδίο. Ένας από τους εκπροσώπους της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας, η οποία έλεγχε το κόμμα την εποχή του καγκελαρίου Σρέντερ, είναι ο Πέερ Στάινμπρουκ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα είναι στο αυριανό συνέδριο ο εισηγητής για δημοσιονομικά και φορολογικά θέματα. Σε ενημερωτική εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης έδωσε το στίγμα της ομιλίας του: «Θα συμβουλεύσω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσαρμοστεί στην εποχή μας. Είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές που συντελούνται γοργά τόσο στο οικονομικό όσο και στο δημογραφικό πεδίο. Βλέπουμε ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις στην κοινωνία μας και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στη δεκαετία του `90», τονίζει ο κ. Στάινμπρουκ.  

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Deutsche Welle