Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών ντε Μεζιέρ στον σαρωτή σώματος
Μετά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ήρθε τώρα η σειρά της Γερμανίας να δοκιμάσει τους νέους σαρωτές σώματος επιβατών. Από χθες και για έξι μήνες δύο σαρωτές σώματος λειτουργούν πιλοτικά στο αεροδρόμιο του Αμβούργου.
Oι επιβάτες που ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο του Αμβούργου έχουν μια επιπλέον επιλογή: Ή περνούν από τον συμβατικό έλεγχο χειραποσκευών, όπως τον γνωρίζουμε όλοι ή δοκιμάζουν τους νέους σαρωτές σώματος. Πρώτος έκανε χρήση της νέας δυνατότητας ελέγχου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο πλαίσιο παρουσίασής του στα μέσα ενημέρωσης. Πριν τεθεί σε λειτουργία στο αεροδρόμιο ο σαρωτής είχε περάσει από 12μηνη δοκιμαστική περίοδο στις γερμανικές αστυνομικές αρχές. «Τώρα το αυστριακής κατασκευής μηχάνημα είναι έτοιμο να δοκιμαστεί υπό κανονικές συνθήκες», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι σαρωτές σώματος θα κάνουν τους ελέγχους αποτελεσματικότερους και πως θα συμβάλλουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας των πτήσεων».
Δεν αποκαλύπτουν το γυμνό σώμα των επιβατών
Αυτό βλέπει στις οθόνες το προσωπικό ασφαλείαςΤα δύο μηχανήματα στο αεροδρόμιο του Αμβούργου δεν δείχνουν στις οθόνες μια πλήρη εικόνα του γυμνού σώματος, όπως συνέβαινε ως ένα βαθμό με τους σαρωτές πρώτης γενιάς. Οι ματιές κάτω από τα εσώρουχα αποτελούν πλέον παρελθόν. «Για μας ήταν αυτονόητο, είπε ο υπουργός ότι δεν θα επιτρέπαμε ποτέ τη λειτουργία σαρωτών που δείχνουν το σώμα του επιβάτη. Το μόνο που βλέπει τώρα το προσωπικό ασφαλείας στις οθόνες τους είναι ένα πικτόγραμμα, ένα αφαιρετικό δηλαδή σχήμα του σώματος».
Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τα προσωπικά δεδομένα Πέτερ Σάαρ αποτρέπει τους ανθρώπους με σημαντικά προβλήματα υγείας από τη χρήση των σαρωτών σώματος. Και αυτό επειδή τα νέα μηχανήματα αποτυπώνουν τεχνητά έντερα ή πάνες ως ένα κίτρινο πεδίο στην οθόνη. Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει στη συνέχεια να ελέγχονται από το προσωπικό εξονυχιστικά σε ειδική καμπίνα. Για τους περισσότερους όμως οι σαρωτές σώματος αποτελούν πλεονέκτημα, διότι πολύ απλά εκλείπει ο γνωστός σωματικός έλεγχος από τον υπάλληλο.
Επιτυχία κατά το ήμισυ…
Επίσπευση των ελέγχων προβλέπει ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών
Κάθε σαρωτής κοστίζει 150.000 ευρώ. «Ίσως αργότερα να μειωθεί λίγο το προσωπικό ασφαλείας», είπε ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών. Προτεραιότητα έχει ωστόσο η ασφάλεια των πτήσεων, αλλά και η επίσπευση των ελέγχων.
Ας σημειωθεί ότι η δοκιμή του σαρωτή από τον Γερμανό υπουργό πήγε καλά μόνο κατά το ήμισυ. Την πρώτη φορά που πέρασε ο σαρωτής εντόπισε το κινητό του υπουργού. Τη δεύτερη φορά όμως σήμανε συναγερμό μόνο και μόνο επειδή το πουκάμισο του Τόμας ντε Μεζιέρ ήταν σε ένα σημείο λίγο τσαλακωμένο.
Reinhardt Postelt /Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw-world.de