Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Βρετανία: Σε δημοπρασία το πιο ακριβό βιβλίο του κόσμου






Sothebys_dimoprasiesΈνα σπάνιο αντίτυπο του «το πιο ακριβού βιβλίου του κόσμου», που χρονολογεται τον 19ο αιώνα, έργο του γαλλο-αμερικανού ορνιθολόγου Τζον Τζέιμς Οντιμπόν, θα βγει σε δημοπρασία στις 7 Δεκεμβρίου σε τιμή που υπολογίζεται σε 6 εκατομμύρια στερλίνες (7 εκατ. ευρώ), δήλωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's. Το βιβλίο αυτό που έχει εντυπωσιακό μέγεθος (περίπου 90 εκατοστά επί 60 εκατοστά) περιλαμβάνει σχέδια πουλιών, όπως φλαμίνγκο και κύκνων του Ζαν Ζακ Οντιμπόν -έγινε γνωστός με το αγγλικό του όνομα Τζον Τζειμς Οντιμπόν, ήταν ορνιθολόγος και φυσιοδίφης, γεννήθηκε στην Αϊτή το 1785, τότε γαλλική αποικία, από Γάλλους γονείς και στην συνέχεια πολιτογραφήθηκε Αμερικανός.

«Τα πουλιά της Αμερικής» θα πουληθεί σε δημοπρασία μαζί με άλλα σπάνια βιβλία, όπως ένα αντίτυπο του «First Folio» του Ουίλιαμ Σέξπιρ, την πρώτη συλλογή θεατρικών έργων του βρετανού δραματουργού. Το σύνολο της συλλογής εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια στερλίνες (12 εκατομμύρια ευρώ), δήλωσαν οι Sotheby's.

Μόνο εκατό αντίτυπα του βιβλίου «Τα πουλιά της Αμερικής» εξακολουθούν να υπάρχουν. Πριν από δέκα χρόνια, ένα από αυτά είχε πωληθεί στην τιμή των 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων (7.000.000 ευρώ).

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ