Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκία: Κρίσιμο δημοψήφισμα την Κυριακή





Erdogan1Η ώρα της κρίσης για τον Ταγίπ Ερντογάν, φτάνει. Την Κυριακή, πενήντα εκατομμύρια Τούρκοι ψηφίζουν, για το εάν θα εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές τις οποίες προτείνει ο πρωθυπουργός, που σημαίνει, περιορισμό των εξουσιών και του στρατού και του δικαστικού σώματος. Ο κ. Ερντογάν, μίλησε στο BBC, και κατήγγειλε ότι γίνεται προπαγάνδα εις βάρος του, και πως βρίσκεται σε εξέλιξη, επιχείρηση παραπληροφόρησης των ψηφοφόρων.
Κατά μέτωπον επίθεση εξαπολύει ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιπολίτευση, προκειμένου να περιορίσει την επιρροή της, ενόψει του δημοψηφίσματος για αναθεώρηση του Συντάγματος που ισχύει από το πραξικόπημα του 1980.
Σε συνέντευξή του στο BBC ο Ερντογάν έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα της αντιπολίτευσης.
Διχασμένη η τουρκική κοινή γνώμη
Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες, σε ποσοστό λίγο πιο πάνω από το 50%, στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν αναδιάρθρωση της δικαστικής εξουσίας και θέτουν τους στρατιωτικούς υπόλογους σε πολιτικά δικαστήρια.
Η αντιπολίτευση καλεί τον κόσμο να καταψηφίσει την αναθεώρηση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια του Ερντογάν να ελέγξει πλήρως τη δικαιοσύνη και να προωθήσει κρυφή φιλο-ισλαμική ατζέντα.
Εάν υπερισχύσει το ΝΑΙ, η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στην ευρωπαϊκή προοπτική της και ο Ταγίπ Ερντογάν, πιο κοντά στην παραμονή του στην εξουσία, μετά τις εκλογές του 2011. Επιπλέον, αναλυτές θεωρούν πως η αναθεώρηση θα προστατεύσει το κυβερνών κόμμα, από τις όποιες προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου.
Αν και στο σύνολο η διαφορά του ναι και του όχι είναι οριακή, σε κάποιες πόλεις όπως η Σμύρνη ή το Ντιγιαρμπακίρ, υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση, με το ΟΧΙ και το ΝΑΙ να συγκεντρώνουν ποσοστά άνω του 70 και του 80% αντίστοιχα. Αυτό που θα κρίνει σημαντικά την έκβαση του δημοψηφίσματος πάντως, είναι οι προθέσεις των αναποφάσιστων, που ανέρχονται στο 10%.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ