Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Σε ρόλο Σκιόπα ο κ. Παπαδήμος

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=15677687&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναλαμβάνει καθήκοντα συνδέσμου μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας


Η χθεσινή παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με τις αλλαγές που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός στο επιτελείο των συνεργατών του και στην κυβέρνηση. Η συζήτηση του κ. Γ.Παπανδρέου με το κορυφαίο στέλεχος του τραπεζικού χώρου, σε συνδυασμό με την παρέλαση υπουργών και υφυπουργών από την Ηρώδου Αττικού 19 ενέτεινε την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει τις αποφάσεις του για το αμέσως προσεχές διάστημα και ότι οι ανακοινώσεις εκ μέρους του είναι απλώς θέμα χρόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδήμος θα αναλάβει ρόλο συνδέσμου του Μεγάρου Μαξίμου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Από νωρίς χθες το πρωί ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε σειρά συσκέψεων στο Μαξίμου στις οποίες συμμετείχαν οι στενοί του συνεργάτες (μεταξύ των άλλων οι κκ. Ν. Αθανασάκης , Χ. Παμπούκης, Γ. Ελενόπουλος ), καθώς και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, αλλά και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών ήταν η προετοιμασία εν όψει ΔΕΘ σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, ενώ με την κυρία Μπιρμπίλη- η οποία εξακολουθεί να είναι πιθανή υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής - εξετάστηκαν εκ νέου ζητήματα της αρμοδιότητάς της (ΔΕΗ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.ά.), τα οποία ο Πρωθυπουργός θέλει να συμπεριλάβει στην ομιλία που θα εκφωνήσει στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τις κυρίες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η υποψήφια του ΠαΣοΚ για τη δημαρχία της Αθήνας. Πρόσωπα που χειρίζονται τα θέματα υποψηφιοτήτων εκτιμούν ότι περίπου 3-4 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές.

Αργότερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου, αλλά με τον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι τελικές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος πρέπει να περάσει από μια τελευταία επεξεργασία προτού κατατεθεί στη Βουλή, εντός του μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνεται και μια συζήτηση για τα αναπτυξιακά ζητήματα, η οποία θα γίνει κατά πάσα βεβαιότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, μία ημέρα πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαδήμο ήταν σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου προσυμφωνημένη από τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει στον έλληνα τραπεζίτη μία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας πέρυσι, σήμερα συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαψεύδουν τα σενάρια υπουργοποίησης του κ. Παπαδήμου. Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες, στον σχεδιασμό του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται η αξιοποίηση της εμπειρίας του πρώην στελέχους της ΕΚΤ, του οποίου η θητεία έληγε τον Ιούνιο, σε έναν ρόλο συμβούλου ή/και συνδέσμου επικοινωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το θέμα εξετάστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση και όπως αφήνεται να εννοηθεί από κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία και οι συναντήσεις Παπανδρέου- Παπαδήμου θα είναι τακτικές και στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης συζητήθηκαν τα διεθνή οικονομικά δεδομένα της αναιμικής και εύθραυστης ανάκαμψης, η πορεία της Ελλάδας και η εκ μέρους της κυβέρνησης τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου, το πρόβλημα των εσόδων καθώς και το μείζον ζητούμενο της αναπτυξιακής προοπτικής.

«Πάγωσε» το κυβερνητικό έργο
« Συντονιστής της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός,εκείνος επιλέγει τους συνεργάτες του και κάνει τον καταμερισμό έργου » τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος είπε μιλώντας στο Μega ότι είναι ανοιχτό ζήτημα το αν θα οριστεί συντονιστής υπερυπουργός. « Θέμα του Πρωθυπουργού είναι αν θα κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη ανασύστασης του υπουργείου Προεδρίας » είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι «καπέλο» για τον ίδιο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του κ. Ι. Ραγκούση λέγοντας ότι « υλοποιεί με αυταπάρνηση » τα σχέδια του Πρωθυπουργού και « είναι αποτελεσματικός ».

Με τη συζήτηση περί ανασχηματισμού και αλλαγών να διατηρείται ανοιχτή και καθώς επίκειται η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όλες οι μείζονες κυβερνητικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί. Από το περιβάλλον υπουργών της κυβέρνησης μεταφέρεται η αδυναμία παραγωγής έργου σε αυτό το κλίμα και οι περισσότεροι αναμένουν τις ανακοινώσεις για τους περιφερειάρχες την ερχόμενη Κυριακή, με την ελπίδα ότι εκεί θα αποσαφηνιστούν εμπράκτως οι διαθέσεις του κ. Παπανδρέου.


ΤΟ ΒΗΜΑ