Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι κατά της λιτότητας


   Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας, που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διοργανώνει σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕTUC).

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 100.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη, αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους των Βρυξελλών, την ίδια στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις συστάσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική εξυγίανση.

    Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, την ίδια ημέρα, θα υπάρξουν διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Στην Ισπανία θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία.

    Στη διαδήλωση θα μετάσχουν περίπου 50 εργατικά συνδικάτα από όλη την Ευρώπη και από την Ελλάδα.

    Συλλατήριο της ΓΣΕΕ και στάσεις εργασίας

    Απεργιακές κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα. Συλλαλητήριο διοργανώνει η ΓΣΕΕ το απόγευμα (18:00) στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό της Αθήνας, λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ η στάση εργασίας στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το τραμ θα είναι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Τέλος, πεντάωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό, κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες δρομολόγια των δύο αυτών μέσων σταθερής τροχιάς δεν θα εκτελεστούν.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Συλλαλητήριο στην πλατεία Κοτζιά το μεσημέρι.

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 10.00 θα πραγματοποιήσουν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι "την ίδια μέρα όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κινητοποιούνται και διαδηλώνουν ενάντια στις αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

ΑΠΕ