Οι Αφγανοί πολίτες αντιμετωπίζουν με ανησυχία τις εκλογές. Προβλήματα ασφαλείας, αλλά και ο κίνδυνος εκτεταμένης νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος αποτρέπουν τους ψηφοφόρους από την προσέλευση στις κάλπες.
Οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στο Αφγανιστάν είναι γνωστοί ήδη πριν κλείσουν οι κάλπες: Είναι τα τυπογραφεία και τα διαφημιστικά γραφεία, τα οποία έχουν γεμίσει τους δρόμους των πόλεων με πλακάτ και αφίσες. Μιας και δεν υπάρχουν υποψήφια κόμματα, αλλά μόνο υποψήφιοι, κάθε υποψήφιος προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στο πρόσωπό του. Όλοι μοιάζουν να υπόσχονται στους πάντες τα πάντα.
Φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις
Ο Γκούλαμ Μουχάμαντ είναι ένας νέος σε ηλικία οικογενειάρχης από το Κούντους. Δεν είναι ακόμα σίγουρος αν θα πάει να ψηφίσει σε ένα από τα σχεδόν 5.900 εκλογικά κέντρα. Ανησυχεί για την ασφάλεια: «Δεν γνωρίζω τι θα κάνουν οι Ταλιμπάν. Ξέρουμε ότι θέλουν να παρεμποδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών. Φοβάμαι μήπως χρησιμοποιήσουν βαρύ οπλισμό». Δυστυχώς οι αφγανικές αρχές δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων πολιτών επιθυμούν να ψηφίσουν. Η αστυνομία ανακοίνωσε μάλιστα ότι ίσως να μην ανοίξουν καθόλου 1.200 εκλογικά κέντρα.
Φαινόμενα νοθείας όπως στις προεδρικές εκλογές;
Όμως τους Αφγανούς δεν απασχολεί μόνο το ζήτημα της ασφάλειας. Πολλοί θυμούνται ακόμα το εκλογικό φιάσκο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών με τα εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται αν η ψήφος τους θα αλλάξει κάτι. Κι όμως μπορεί να αλλάξει κάτι, λέει ο Φαρίντ Σαρβάρ, κάτοικος της επαρχίας Σαρεπόλ στο κεντρικό Αφγανιστάν: «Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται και να ψηφίσουμε το σωστό έτσι ώστε να μην εκλεγούν πάλι εκείνοι που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκείνοι που γνωρίζουν μόνο το δικό τους συμφέρον».
Καμία εγγύηση για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές
Ακόμα και η ανεξάρτητη αφγανική εκλογική επιτροπή (IEC) δεν αποκλείει παρατυπίες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ενώ 12,5 εκ. πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί 17,5 εκ. ψηφοφόροι. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν χιλιάδες πλαστά εκλογικά βιβλιάρια στις περιοχές που συνορεύουν με το Πακιστάν. Οι πλαστογράφοι και εκείνοι που επιδιώκουν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνουν να προηγούνται πάντα των διεθνών παρατηρητών και των εκλογικών επιτροπών. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο η Γκουλ Μεκάι, υποψήφια από το Μαζάρ ε Σαρίφ, χαρακτηρίζει τις βουλευτικές εκλογές ιδιαίτερα σημαντικές και τονίζει ότι κάθε εκλογή είναι καλύτερη από το τίποτα. Πάντως η Γκουλ Μεκάι θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι της 30 Οκτωβρίου για να δει αν εξελέγη ή όχι. Διότι τότε θα ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα των δεύτερων βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν.
Ratbil Shamel/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης Γιάννης Παπαδημητρίου
dw-world.de