Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Χιλή: Η NASA θα βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων

Chile_miners_copy



Με τη συνδρομή της υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει η NASA, θα συνεχιστούν οι εργασίες απεγκλωβισμού των 33 παγιδευμένων μεταλλωρύχων στη Χιλή. Ήδη τετραμελές κλιμάκιο της ΝASA έχει προσκληθεί από την κυβέρνηση της Χιλής. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Δρ Μάικλ Ντάνκαν, αναπληρωτής διευθυντής της ιατρικής ομάδας των Επιστημών Ζωής στο Διάστημα της NASA στον διαστημικό σταθμό Τζόνσον στο Χιούστον του Τέξας:
«Η NASA διαθέτει μακρά εμπειρία στους αποκλεισμούς, ιδίως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το περιβάλλον βέβαια είναι διαφορετικό, όμως η ανθρώπινη αντίδραση είναι ακριβώς η ίδια. Πιστεύουμε πως ορισμένα πράγματα που διδαχθήκαμε από τις έρευνες και τις δραστηριότητές μας μπορούν να προσαρμοσθούν στους παγιδευμένους μεταλλωρύχους. Οι Χιλιανοί ήσαν πολύ οργανωμένοι και είχαν τις απαραίτητες υποδομές και οι ίδιοι οι παγιδευμένοι έκαναν πολλά ώστε να αλληλοβοηθηθούν μέσω της αυτοοργάνωσης έτσι ώστε να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο».

Το κλιμάκιο της NASA, αποτελούν, ο Δρ Ντάνκαν, ένας ψυχολόγος, ένας άλλος γιατρός και ένας μηχανικός και μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στη Χιλή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό