Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Έδιωξαν τη Σιούτη από το Μαξίμου!

Μετά την αποκάλυψη από το Πρώτο Θέμα
 
Στην απομάκρυνση από το Μέγαρο Μαξίμου της Γλυκερίας Σιούτη από τη θέση της υπεύθυνης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού προχώρησε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπήρχε έντονη δυσφορία για διάφορες κινήσεις και ενέργειες της κυρίας Σιούτη με αποκορύφωμα την πρόσληψη του 25χρονου δικηγόρου Αγγελου Χασαπόπουλου σε θέση ειδικού συμβούλου του κ. Παπανδρέου. Το Θέμα αποκαλύφθηκε από το Πρώτο Θέμα την Κυριακή και προκάλεσε σάλο καθώς σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε η εφημερίδα, ο κ. Χασαπόπουλος στα 25 του είναι πρώτος εκ των 20 νέων συμβούλων του πρωθυπουργού, την ώρα που μόλις πέρυσι πήρε την άδεια του επαγγελματία δικηγόρου και δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις!

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, «παρότι για τους μετακλητούς δεν απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων για να προσληφθούν, δεν θα ολοκληρωθεί για λόγους δεοντολογίας η διαδικασία πρόσληψης του κ. Χασαπόπουλου».

Επίσης αναφέρεται ότι «η νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, καθηγήτρια κα Γλυκερία Σιούτη, υπέβαλλε την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό ο οποίος την ευχαρίστησε για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της».

Το κλίμα στο Μαξίμου είναι πάντως βαρύ έτσι και αλλιώς λόγω και των αρνητικών εντυπώσεων που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η εικόνα ενός σπάταλου πρωθυπουργικού γραφείου με την πρόσληψη επιπλέον 20 ειδικών συνεργατών και συμβούλων.

Ετσι, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ανέρχονταν σε 105. Αυτές αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες. Από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων, οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι». Αναφέρεται δε ότι «η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης».
   
Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση της ανάθεσης καθηκόντων συμβούλου του πρωθυπουργού, στον Ιταλό πρώην Υπουργό Οικονομικών, Tommaso Padoa Schioppa: «Είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι, ο κ. Schioppa, σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου».

Παράλληλα πάντως, υπήρχε σωρευμένη δυσφορία για την κυρία Σιούτη στην οποία πολλοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπουργοί καταλόγιζαν έλλειψη πολιτικού κριτηρίου και πολιτικής εμπειρίας αλλά και αλαζονικές συμπεριφορές.

Σημειωτέον ότι η κυρία Σιούτη είχε απασχολήσει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας με αποκαλύψεις από το Πρώτο Θέμα. H εφημερίδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2009 είχε αποκαλύψει ότι η συνεργάτιδα του πρωθυπουργού και καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών, συμμετείχε το 2007 στη νομική ομάδα που επιστράτευσε ο πρώην ισχυρός άντρας της «Siemens Hellas» Μιχάλης Χριστοφοράκος, για να κωλυσιεργήσει την έρευνα που διεξήγαγε η κορυφαία νομική εταιρεία των ΗΠΑ «Debevoise & Plimpton», με στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο ώστε να ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες που τον «έκαιγαν».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ