Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Φουρτούνα στο Πολεμικό Ναυτικό

Τρίτη παραίτηση υποναυάρχου μέσα σε 4 μήνες!

Σε φουρτουνιασμένη θάλασσα πορεύεται το Πολεμικό Ναυτικό όπως αποδεικνύεται από την σημερινή- τρίτη κατά σειρά σε διάστημα τεσσάρων μηνών- οικειοθελή αποχώρηση ακόμη ενός ανωτάτου αξιωματικού του ΓΕΝ.
Η είδηση της παραίτησης του μάχιμου υποναυάρχου Αντώνη Παπαϊωάννου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Πεντάγωνο.


Κι αυτό διότι ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου δεν ήταν ένας τυπικός αξιωματικός της σειράς, από εκείνους που ανελίσσονται στα ανώτατα αξιώματα χωρίς να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο Ναυτικό. Αντιθέτως, ο παραιτηθείς υποναύαρχος μπορεί να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά σαν ένας «μπαρουτοκαπνισμένος» αξιωματικός. Με θαλάσσια υπηρεσία στα πολεμικά πλοία «Κανάρης», «Θεμιστοκλής», «Σπέτσαι», είχε διατελέσει διοικητής της δεύτερης μοίρας φρεγατών, ενώ το διάστημα 2008 - 2009 ήταν ο πρώτος τακτικός Διοικητής της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ονομασία «ATALANTA», στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας, αποσπώντας τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας.

Από τις αρχές του Ιουνίου, ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου ήταν ο διευθυντής του κλάδου Πόρων στο ΓΕΕΘΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα 30η Αυγούστου.

Συμπτωματικά και ο προηγούμενος επικεφαλής της ίδιας υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ είχε υποβάλλει την παραίτησή του στις 30 Απριλίου, αντιδρώντας στα υποτιμητικά σχόλια που είχε εξαπολύσει συλλήβδην εναντίον όλων των στρατιωτικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Επρόκειτο για τον υποναύαρχο Στέλιο Φενέκο, ο οποίος είχε υποβάλλει την παραίτησή του από τις ένοπλες δυνάμεις διαμαρτυρόμενος για την «απολυταρχική» -όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος τη- συμπεριφορά του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου να αποκαλέσει τους στρατιωτικούς «αυτιστικούς» και «γραφειοκράτες».
Η τρίτη (δεύτερη κατά σειρά) παραίτηση ήταν αυτή του επίσης υποναυάρχου Κωνσταντίνου Γκιώνη, διευθυντή εξοπλισμών του ΓΕΝ, με πιθανή αιτία για την οικειοθελή αποχώρησή του την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων που γέρνουν.
Το «κίνημα» παραιτήσεων των ναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού αναδεικνύει τη δυσαρέσκεια των ανωτάτων αξιωματικών για πολλούς από τους χειρισμούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.
Στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψιθυρίζεται ότι τα ανώτατα στρατιωτικά συμβούλια έχουν υποβαθμιστεί και απλώς επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις.

Κάτι αντίστοιχο εικάζεται ότι συνέβη και στην περίπτωση του υποναυάρχου Παπαϊωάννου, ο οποίος έλαβε το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών από την ηγεσία του Πενταγώνου στην τελική του μορφή, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωσή του! Με απλά λόγια, ο παραιτηθείς διευθυντής στον κλάδο Πόρων του ΓΕΕΘΑ δεν είχε καν το περιθώριο να εκφράσει σχόλια ή παρατηρήσεις για μια σημαντική παρέμβαση η οποία τυπικώς θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και διαβούλευσης με τους στρατιωτικούς.

Μία από τις παράπλευρες συνέπειες της παραίτησης του υποναυάρχου Παπαϊωάννου είναι ότι το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο θα λειτουργεί με κενές δύο θέσεις υποναυάρχων. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν αξιωματικοί στο βαθμό του αρχιπλοιάρχου με τα τυπικά προσόντα που να επιτρέπουν την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό!

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ