Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Όλι Ρεν: "Δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους"

Όλι Ρεν: "Δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους"

Επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της σε στέρεες βάσεις, δίνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.


Μέσα από μακροσκελές άρθρο του στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε", ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τα δραστικά και συγχρόνως επώδυνα μέτρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η εξυγίανση του προϋπολογισμού σημειώνει πρόοδο, καθώς δρομολογήθηκαν πακέτα μέτρων συνολικού ύψους γύρω στο 8% του ΑΕΠ για το 2010.

Ο κ. Ρεν παραθέτει παραδείγματα της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση του προϋπολογισμού όπως, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από την αγορά εργασίας και τις συντάξεις μέχρι τις προϋποθέσεις - πλαίσιο για επιχειρήσεις. Παρατηρεί μάλιστα, πως η υλοποίηση μερικών μεταρρυθμίσεων γίνεται γρηγορότερα απ΄ότι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα. Πέραν αυτών, με την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης του δημοσιονομικού συστήματος.

Για το μέλλον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως μία συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, και ένα, όσο είναι δυνατόν, ξεπέρασμα των στόχων, θα αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκτηση της αξιοπιστίας και για την εξάλειψη των υπαρχόντων ανισοτήτων. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας απελευθέρωσης και ανοίγματος της αγοράς σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Ρεν επαναλαμβάνει πως μια αποφασιστική υλοποίηση θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών, και, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν έχει εξαλείψει πλήρως τις σκέψεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογραμμίζει κατηγορηματικά πως ο ίδιος θεωρεί ως αδικαιολόγητες αυτές τις σκέψεις, και αυτό για πολλούς λόγους.

Απαριθμώντας τους λόγους που τον οδηγούν σε απόρριψη των σεναρίων για αναδιάρθρωση του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι μόνον αναμφίβολα φιλόδοξο, αλλά είναι επίσης σίγουρα ρεαλιστικό, οι προβλεπόμενες σε αυτό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης.

Ο ίδιος προειδοποιεί πως εκείνοι που προωθούν σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποτιμούν το, συνδεόμενο με κάτι τέτοιο, τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία γενικά και το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη συνολικά και για την παγκόσμια οικονομία.

Συμπληρώνει ακόμη πως η πολιτική ζημία θα ήταν σημαντική όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και ως εκ τούτου αυτό το ανεπιθύμητο και άσκοπο αποτέλεσμα θα πρέπει να αποφευχθεί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει στο άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα πως θα πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την πρόσφατη κρίση και να εξαλειφθούν οι αδυναμίες για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φιλόδοξες προτάσεις για μια βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, τις οποίες ο ίδιος θα καταθέσει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ρεν επισημαίνει ακόμη πως η ελληνική κρίση έχει μεν προκαλέσει καμπή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει δώσει και μία αποφασιστική ώθηση για την εξέταση των συστημικών αδυναμιών της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, και ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι αυτό θα αυξήσει την λειτουργικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

hbnews