Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Το εβραϊκό λόμπι σήμερα στην Ελλάδα - επίκεινται συναντήσεις με Παπανδρέου και Παπούλια

Το εβραϊκό λόμπι φθάνει σήμερα στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι 52 αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων θα έλθουν στην Αθήνα και θα έχουν συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια και τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου όσο και με μεγάλο αριθμό υπουργών.
Είναι η πρώτη φορά που η «Διάσκεψη των Προέδρων» των Μειζόνων Αμερικανο-εβραϊκών Οργανώσεων επισκέπτεται την Ελλάδα. Στην αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι πολύ σημαντικών οργανώσεων όπως από την American Jewish Committee και την Anti-Defamation League.
Στη Θεσσαλονίκη, οι παράγοντες του εβραϊκού λόμπι θα συναντηθούν με τον δήμαρχο κ. Γ. Μπουτάρη, με στελέχη της ισραηλιτικής κοινότητας και τοπικούς παράγοντες. Στην Αθήνα θα βρεθούν από το απόγευμα της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου και την επομένη, 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο και Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.
Προοπτικές συνεργασίας
Η απόφαση των κυβερνήσεων Ελλάδος και Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την κρίση του στολίσκου τον περασμένο Ιούνιο, να συσφίγξουν τις σχέσεις τους περιελάμβανε και την πτυχή της συνεργασίας ανάμεσα στις ομογενειακές οργανώσεις Ελλήνων και Εβραίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλωστε, κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές έχουν εκμυστηρευθεί σε εμπιστευτικές συνομιλίες τους, ότι η αξιοποίηση του εβραϊκού λόμπι θα μπορούσε να ενισχύσει την εικόνα της Αθήνας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την προώθηση των ελληνικών θέσεων τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς κορυφαία στελέχη της εβραϊκής ομογένειας κατέχουν υψηλές θέσεις σε hedge funds, τράπεζες κ.ά.
Από την πλευρά των εβραϊκών οργανώσεων έχει επίσης εκφραστεί η θέληση για συνεργασία με τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις στο Κογκρέσο και αλλού. Ωστόσο και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι η συνεργασία τους δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη ψύχρανση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία.
Πάντως, όπως σημείωσαν πρόσφατα σε αποκλειστικές συνεντεύξεις τους στο «Βήμα» ο επικεφαλής της American Jewish Committee Ντέιβιντ Χάρις και ο αναπληρωτής εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων Μάλκολμ Χένλαϊν, οι σχέσεις του εβραϊκού λόμπι με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ και η στενή συνεργασία της τελευταίας δεκαετίας έχει πλέον μπει «στον πάγο».
 
ΤΟ ΒΗΜΑ