Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΑΝ.Α.ΣΑ.

galiatsatos
ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη διακήρυξη του συνδυασμού, Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών για τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ (ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά), έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους. Επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είναι ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος.  Ένας κατεξοχήν άνθρωπος της αυτοδιοίκησης εκλεγόμενος συνεχώς από το 1982 μέχρι και σήμερα στην δημοτική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και νυν αντινομάρχης Κεφαλληνίας-Ιθάκης.  
 
Συσπείρωση

Στην ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά καλούνται να συσπειρωθούν όλοι και όλες όσοι πιστεύουν πώς:

-Ο «Καλλικράτης» χρειάζεται επειγόντως ...μεταρρύθμιση ώστε να μετατραπεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε δημοκρατικό φιλολαϊκό θεσμό με καθιέρωση της απλής αναλογικής, με μετατροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου από απλό θεατή σε κυρίαρχο όργανο άσκησης περιφερειακής πολιτικής με τον πολίτη των Ιονίων Νησιών στο κέντρο της προσοχής του. Με ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση με εξασφαλισμένους πόρους μέσω μιας προοδευτικής και δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης.
 
-Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει εργαλείο για την άμεση απομάκρυνση του μηχανισμού της «τρόικας» (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) από την Ελλάδα και όχι όχημα για υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του.
 
-Είναι επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση μιας σύγχρονης δυναμικής νησιωτικής πολιτικής στα Ιόνια Νησιά ,ώστε να πάψουν να αποτελούν απλά μια ιστορική και γεωγραφική ενότητα και να αποκτήσουν πλέον συνεκτικά περιφερειακά στοιχεία.
 
-Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση σταθερής και αξιόπιστης ενδοπεριφερειακής και διαπεριφερειακής συγκοινωνιακής σύνδεσης ,στα πλαίσια του αναπτυξιακού δυτικού άξονα βορρά-νότου και της Ιόνιας και Ολυμπίας οδού.
 
-Πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου» για την επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ,κατά αναλογία με τα ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου.
 
-Απαιτείται η επεξεργασία προγράμματος ισόρροπης ανάπτυξης των Ιονίων Νησιών με ιδιαίτερη προσέγγιση στο αναπτυξιακό μοντέλο των μικρών δήμων και των πολύ μικρών νησιών.
 
-Η αγροτική παραγωγή πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά από ποσοτική και ποιοτική άποψη και να εξασφαλιστεί σταθερή σύνδεση με την τουριστική οικονομία , έτσι ώστε να συναποτελούν την ναυαρχίδα της περιφερειακής μας οικονομίας.
 
-Η εκπόνηση και χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και του νερού είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των περιφερειακών οργάνων.
 
-Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, να συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση της γνώσης και την χρήση της επιστήμης προς όφελος των πολιτών. Η πολύ πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά πρέπει να αναδειχθεί ,διασωθεί και προβληθεί σε όλο τον κόσμο, σαν το σήμα κατατεθέν της ΠΙΝ.
 
-Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για τα Ιόνια Νησιά χρειάζεται εκ βάθρων αναθεώρηση, ενώ ανάλογες διορθώσεις απαιτούνται στα Ειδικά Χωροταξικά για τον Τουρισμό, και τις ΑΠΕ.
 
-Οι δομές του ΕΣΥ χρειάζονται στήριξη σε έμψυχο υλικό και οικονομικούς πόρους.
 
-Η ενίσχυση των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι στα βασικά καθήκοντα της αιρετής περιφερειακής αρχής και ανοικτά ζητήματα αποτελούν τα υπάρχοντα χερσαία και θαλάσσια «εθνικά πάρκα», καθώς και ο μεγάλος αριθμός προστατευόμενων περιοχών.
 
-Η απαίτηση για άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την αποφασιστική συμμετοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου.

enimerosi