Στις 5 Σεπτεμβρίου θα μάθουμε κατά πάσα πιθανότητα αν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός ή μερικός, αν θα γίνουν αλλαγές και σε άλλα επίπεδα (μέγαρο Μαξίμου, κοινοβουλευτική ομάδα, κόμμα).
Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας. Οι εκδηλώσεις για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ θα είναι τριήμερες (3,4,5 Σεπτεμβρίου).
Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση (περίπου 1.000 άτομα) και την πρώτη μέρα ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του θα κάνει τον απολογισμό της εννιάμηνης πορείας της κυβέρνησης και θα καταθέσει το σχέδιό του για το επόμενο διάστημα: «Θα είναι το κλείσιμο ενός κύκλου και η έναρξη ενός καινούριου» είπε στην «Κ.Ε.» κορυφαίος υπουργός.
Τη δεύτερη μέρα θα διεξαχθούν θεματικές συζητήσεις με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που θα αφορούν το πολιτικό σύστημα, το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον και την ανάπτυξη και η τρίτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πριν από τη ΔΕΘ
Το ερώτημα «πόσα μέλη της κυβέρνησης θα επιστρατευθούν τελικώς για να δώσουν τη μάχη της κάλπης» ακόμη δεν έχει καθαρή απάντηση. Το μόνο δεδομένο είναι η άρνηση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης να είναι υποψήφια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο κ. Παπανδρέου να ζητήσει από κάποια να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να κατεβούν στο στίβο των δημοτικών εκλογών.
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, πιθανολογείται ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει αμέσως μετά και λίγο πριν από την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει την περίοδο των διακοπών του επαφές με αρκετούς υπουργούς (Ραγκούσης, Παμπούκης, Γερουλάνος κ.ά.). Οπως συνηθίζει, περισσότερο άκουγε και λιγότερο αποκάλυπτε τις σκέψεις του. Πάντως σύμφωνα με ορισμένους εκ των συνομιλητών του, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του, «αυτό που κυρίως τον απασχολεί δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης».
Οι διαφωνίες και οι αψιμαχίες για την οικονομική πολιτική, οι αργοί ρυθμοί που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα υπουργεία, το έλλειμμα συντονισμού και οι επικοινωνιακές ανεπάρκειες είναι, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν γιατί, όπως τονίζει στους συνομιλητές του, «την επόμενη περίοδο από το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας». Ετσι προσανατολίζεται προς τη διαμόρφωση ενός μοντέλου διοίκησης που θα εξασφαλίζει περισσότερη πειθαρχία, μεγαλύτερο έλεγχο και καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των υπουργών.
Στα χέρια του έχει τα πορίσματα της επιτροπής ξένων εμπειρογνωμόνων για θέματα κυβερνητικής λειτουργίας που συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και κάποιες από τις προτάσεις της προτίθεται να υλοποιήσει. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα χωριστεί σε κύκλους που θα έχουν επικεφαλής υπουργούς (υπάρχει και η σκέψη για αντιπροέδρους) έτσι ώστε να σχηματιστεί μια σταθερή ηγετική ομάδα που θα ασχολείται και με τη χάραξη της στρατηγικής και με την αντιμετώπιση κρίσεων.
Επιπλέον θα ενισχυθεί ο επικοινωνιακός βραχίονας της κυβέρνησης, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κεντρική υποστήριξη και κάθε υπουργός αναλάμβανε μόνος του να εξηγήσει και να δικαιολογήσει τις επιλογές του, ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοί του απλώς παρακολουθούσαν.
Κόμμα και Μαξίμου
Κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού δεν πρέπει να περιοριστούν στην κυβέρνηση, αλλά είναι ανάγκη να αλλάξουν οι ισορροπίες και στο μέγαρο Μαξίμου και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα, με το σκεπτικό ότι «θα βρούμε μπροστά μας κοινωνικές εντάσεις, πιέσεις από το εξωτερικό για νέα μέτρα, τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση σε διάταξη μάχης. Σε τέτοιες συνθήκες κυβέρνηση και κόμμα πρέπει να είναι μια γροθιά, διαφορετικά θα απειληθεί η συνοχή μας».
Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου κινείται σε λογική ανατροπών στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα. Αν μάλιστα πιστέψουμε όσα διακινούν συνεργάτες του, «ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδης έχει περάσει τις εξετάσεις και δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασής του». Ωστόσο οι φήμες επιμένουν ότι ο κ. Ξυνίδης θα μετακινηθεί στην κυβέρνηση (υφυπουργός) και στη θέση του θα πάει στέλεχος με κομματική εμπειρία, όχι όμως από την κατηγορία των πρώτων ονομάτων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ