Συνάντηση Παπανδρέου- Γκρούεφσκι
Συνάντηση 35 λεπτών με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και οι διμερείς σχέσεις. Αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με ΕΕ ούτε και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι εδώ με εποικοδομητικό πνεύμα για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι είναι ώρα να λυθεί το θέμα.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση για λύση που θα είναι σοβαρή θα προβλέπει μία ονομασία έναντι όλων.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση για λύση που θα είναι σοβαρή θα προβλέπει μία ονομασία έναντι όλων.
"Πρώτα λύση μετά ένταξη"
Αναφερόμενος στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας δήλωσε "πιστεύουμε πως οι απευθείας επαφές με την πλευρά των Σκοπίων, μόνον οφέλη μπορούν να προσφέρουν - τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ονόματος".
Επίσης σημείωσε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει "όποτε οι δύο ηγέτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο να αξιοποιούν την ευκαιρία για μια συνάντηση. Η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση", ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ακόμη υπογράμμισε ότι αν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος "η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ σε όλη της διάρκεια της δύσκολης ενταξιακής της πορείας". Πάντως, αναφερόμενος στην πλευρά των Σκοπίων εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αδιάλλακτη στάση τους, σημειώνοντας πως "για τον λόγο αυτό εξάλλου έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας επαφές".
Τέλος, για το θέμα της ονομασίας "Μακεδονία του Βαρδάρη" ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως δεν έχει νόημα η ονοματολογία και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει "κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει".
Γκρούεφσκι: "Βούληση για κοινά αποδεκτή λύση"
Την βούλησή τους για κοινά αποδεκτή λύση εξέφρασαν σε σχετική τους ανακοίνωση και τα Σκόπια. Συγκεκριμένα από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι ανακοινώθηκε ότι στη συνάντηση, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για αρκετά ζητήματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
"Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν -μεταξύ άλλων- για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής, καθώς και για αρκετά ζητήματα διμερούς χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και για το ζήτημα της ονομασίας, για το οποίο εξέφρασαν την απαρέγκλιτη υποστήριξή τους στην διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς", αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
"Στην συνάντηση εκφράσθηκε η βούληση και η ετοιμότητα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία δεν θα είναι επιζήμια για καμία από τις δύο πλευρές", καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ