ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα χρονικά πλαίσια της θητείας των νέων τοπικών αρχών περιλαμβανομένης και της αιρετής Περιφέρειας "έσπρωξε" και μάλιστα ομοφώνως την υπόθεση των σκουπιδιών η σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο πρόβλημα.
Εν ολίγοις ο γ.γ. της ΠΙΝ ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει εξ' αρχής μελέτες τόσο για τη χωροθέτηση της εγκατάστασης διαχείρισης όσο και για την εναλλακτική της μορφή υπολογίζοντας σε ένα σύστημα παρασκευής καύσιμων «τούβλων» που θα προκύπτουν από το σύνολο των σκουπιδιών. Αυτό το σύστημα που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και παρήγαγε η Σούκος Ρόμποτς του Λαρισινού μηχανικού Κ. Σούκου, κατά τον Κ. Γεωργαλίδη, θα εγκατασταθεί στο Τεμπλόνι, θα διαχειρίζεται το σύνολο των σκουπιδιών μετατρέποντάς τα σε καύσιμη ύλη, που θα μεταφέρεται για να καεί σε ειδικές μονάδες όπως είναι π.χ. οι υψικάμινοι της ΔΕΗ, πάντως εκτός Κερκύρας.
Με δεδομένο ότι αυτή η λύση μοιάζει μαγική έτσι που να επιλύονται μεμιάς όλα τα σχετικά και χρόνια προβλήματα, καμία άλλη πρόταση δεν έμεινε για πολύ στο τραπέζι της σύσκεψης ενώ βεβαίως και οι ενέργειες του Συνδέσμου για την ολοκληρωμένη διαχείριση δεν υποστηρίζονται πλέον μέχρι τουλάχιστον της πιλοτικής, πειραματικής εφαρμογής της μεθόδου Σούκου.
Αυτή, πάντοτε σύμφωνα με τον Κ. Γεωργαλίδη -οι πληροφορίες λένε και με την σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του υΠΕΚΑ-, θα εγκατασταθεί τον Αύγουστο και για ένα μήνα στην Καλαμάτα και στη συνέχεια, αρχές Σεπτεμβρίου, το σύστημα θα «έλθει» στο Τεμπλόνι με δυνατότητες διαχείρισης 30 τόνων την ώρα. Επίδοση που υπερκαλύπτει τις ανάγκες της κερκυραϊκής παραγωγής σκουπιδιών!
Τέλος και με την Λευκίμμη
Ο γ.γ. της ΠΙΝ, που πήρε έτσι όλο το παιγνίδι πάνω του, παρουσίασε στην σύσκεψη και ένα non paper του υφ. Οικονομίας Στ. Αρναουτάκη, σύμφωνα με το οποίο η εκταμίευση πόρων από το 3ο ΚΠΣ για την εγκατάσταση του Νότου παρατείνεται δυο ακόμη χρόνια, δηλ. έως τις 30/6/2012. Η αλλαγή χρήσης (;) του ΧΥΤΑ Νότου στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών θα πρέπει να συμβεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Κανείς όμως δεν κατάλαβε γιατί αυτών των θετικών για τη Λευκίμμη διαβεβαιώσεων, προϋπόθεση ήταν η χορήγηση περιβαλλοντικών όρων στην εγκατάσταση εφόσον δεν πρόκειται να λειτουργήσει σαν τέτοια;
Πάντως ο Σύνδεσμος αποδέχθηκε να μην καταθέσει εκ νέου αίτημα χορήγησης άδειας λειτουργίας στον ΧΥΤΑ Νότου κι έτσι η υπόθεση θα παραμείνει εκκρεμής για δυο ακόμα χρόνια. Διάστημα που είναι βέβαιο ότι μέσα σε αυτό θα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, ακόμα και στην Κέρκυρα.
Στο Τεμπλόνι
Στο μεταξύ η παρουσία των δυο συλλόγων των κατοίκων στη σύσκεψη μάλλον διευκόλυνε τις αρχές να ξεδιπλώσουν όλη αυτή τη μαγική εικόνα για την επίλυση του προβλήματος. Οσο για την αποκατάσταση του α΄ κυττάρου του ΧΥΤΑ που είναι εδώ και καιρό μια ξεχειλισμένη και όπως συχνά αποδεικνύεται επικίνδυνη χωματερή, φαίνεται ότι οι διχογνωμίες περί του αν είναι επιλέξιμη ή όχι δαπάνη έχουν ξεπεραστεί κι έτσι αναμένεται να αξιολογηθεί ως πρόταση και να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Κάτι που αν δε το δει κανείς, καλύτερα να μην παίρνει όρκο...
Ο Νομάρχης για το ΧΥΤΑ Νότου
Τις κοινές παρατηρήσεις του με τον Περιφερειάρχη που αφορούν σε αδυναμίες που διαπίστωσαν στο ΧΥΤΑ Νότου οι τεχνικές Υπηρεσίες, επικαλέστηκε ο νομάρχης για να αποδώσει όσα γράφτηκαν στον τοπικό Τύπο περί συνεννόησης των δύο ανδρών για τη μη χορήγηση άδειας μετά την υπογραφή της μελέτης περιβαλλοντικών όρων από τον κ. Γεωργαλίδη.
-«Η διαδικασία που ακολουθεί την υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων από το γενικό γραμματέα της ΠΙΝ είναι η υποβολή του φακέλου από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, που είναι και ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ στις αρμόδιες τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας, οι οποίες με τη σειρά τους θα κληθούν να εξετάσουν τα στοιχεία του φακέλου σε σχέση με το έργο το οποίο έχει εκτελεστεί και θα υποβάλλουν την έκθεση αδειοδότησης στο νομάρχη», επανέλαβε και σε χθεσινές του δηλώσεις τη διαδικασία ο Στέφανος Πουλημένος, χαρακτηρίζοντας την «μακρύ κι επίπονο δρόμο».
-«Το σημαντικό στην παρούσα φάση είναι ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, η οποία μπορεί να αγγίξει και να αλλάξει τα δεδομένα και την χρήση της συγκεκριμένης εγκατάστασης στην Λευκίμμη. Ενόψει αυτής της αναθεώρησης, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας είναι εκείνος που θα αποφασίσει πότε θα καταθέσει το σχετικό φάκελο για αδειοδότηση στη νομαρχία», κατέληξε ο νομάρχης.
enimerosi.com