Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι δραστηριότητες και οι διεργασίες γύρω από ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα. Σήμερα Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου "Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις". Χθες, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών και των επικεφαλής της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να γίνει εκτενής διάλογος για όλα τα θέματα, με αιχμή τη διαιτησία, τις συλλογικές συμβάσεις και τους τρόπους διασφάλισης του 13ου και του 14ου μισθού.
Οι ρυθμίσεις
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στο δημόσιο:
- Η Ελλάδα συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε σχέση με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο
- Θεσπίζονται αλλαγές στο μέχρι σήμερα ισχύον συνταξιοδοτικό πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εναρμόνιση του ασφαλιστικού του δημοσίου τομέα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι στόχοι των νέων ρυθμίσεων:
- Να γίνει μια βιώσιμη δημοσιονομικά ρύθμιση στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, που σημειώνεται ότι απορροφά πάνω από το 10% των δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού.
- Να διαμορφωθεί μια πιο δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων.
- Να απελευθερωθούν πόροι από το συνταξιοδοτικό, που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση και λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ποιοτικού κοινωνικού κράτους, που θα εξασφαλίζει δικαιώματα και υπηρεσίες για όλους τους εργαζόμενους.
Σε σχέση με την υποχρέωση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και την περίοδο εφαρμογής ως εξής:
- Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσει από 01/01/2011.
- Η εξίσωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013.
- Το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας.
Συγκεκριμένα:
Αυξάνονται από 1/1/2011, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.
Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη).
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας:
- Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει εντός τριετίας, δηλαδή για όσους συμπληρώσουν την 25ετία από 1/1/2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 52ό έτος της ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.
- Το 50ο έτος για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία), μειώνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της περίπτωσης.
- Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1/1/1983 και μετά. Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλαδή, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 61ο έτος, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2012, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 63ο έτος και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 65ο έτος.
- Εξισώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την Υπηρεσία, πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Το όριο αυτό ορίζεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.
- Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
- Ορίζεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού.
Με τις διατάξεις του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου, επεκτείνονται και στο Δημόσιο τα οριζόμενα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ειδικότερα:
· Καθιερώνεται από 1/1/2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
· Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
· Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), θα υπάγονται από 1/1/2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), καθώς και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.
· Επιμηκύνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου.
· Επεκτείνονται τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους όσο και στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν, για όσους από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους από αυτούς εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις για τον περιορισμό της σύνταξης.
· Καταργείται εφεξής το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων και αυστηροποιούνται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω αυξημένων εισοδημάτων.
· Από 1/8/2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% εώς 10% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.
Τονίζεται ότι στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011.
Υπενθυμίζεται ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τις τροποποιήσεις που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ψηφίστηκε και επί των άρθρων θα αρχίσει να συζητείται την Τρίτη στην ολομέλεια της Bουλής, ενώ 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη, αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Το επίδομα των συνταξιούχων
Δήλωση για το ύψος του επιδόματος στους συνταξιούχους, έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, λέγοντας ότι: "Το ύψος του επιδόματος θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, δηλαδή στα 800 ευρώ.
Το νέο ποσό γράφτηκε εκ παραδρομής στην αγωνιώδη προσπάθεια των υπηρεσιών να εναρμονίσουν τις διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η πρόθεση μας είναι, και αυτό έχει εκφραστεί πολλές φορές, να βελτιώσουμε το ύψος του επιδόματος, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, όχι όμως στην παρούσα φάση. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει η αναγκαία διόρθωση στη Βουλή.
Συνεπώς, τα περί ασυνεννοησίας σε πολιτικό επίπεδο και οι διαχωρισμοί μεταξύ των Υπουργών, σε δήθεν καλούς και κακούς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα".
Συνεπώς, τα περί ασυνεννοησίας σε πολιτικό επίπεδο και οι διαχωρισμοί μεταξύ των Υπουργών, σε δήθεν καλούς και κακούς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα".
Η νέα ΣΣΕ
Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αναφερόμενος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τόνισε ότι:
"Ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και υπηρετείται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, εκφυλίζεται με τις επικοινωνιακές περιοδείες των ενδιαφερομένων και τις αλληλοσυγκρουόμενες παρεμβάσεις υπουργών. Ο ΣΕΒ περιμένει με νηφαλιότητα να εξαντληθεί ο ορυμαγδός της παραφιλολογίας. Τότε, θα προσκαλέσει τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για να συμφωνήσουμε, όπως έχουμε ευθύνη και υποχρέωση".
Aντιδράσεις
Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: "το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικόμειώνει δραματικά τις συντάξεις της γενιάς μας, αλλά και της νέας γενιάς των ασφαλισμένων, σε ποσοστά καταρχάς πάνω από 30%, μέσα από μια σειρά περικοπών και ανατροπών, όπως αυτή της 13ης και 14ης σύνταξης, το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια, που -σε συνδυασμό με το εφιαλτικό 5,4% του πληθωρισμού- εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων, τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στη βάση όλου του εργασιακού βίου και μάλιστα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, τις νέες κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ 3% έως 10%, την επέκταση των ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη στα 40 έτη, ενώ αγνοεί τις δημογραφικές προκλήσεις της χώρας και δεν ενσωματώνει κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων".
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: "Αποτελεί στάση ευθύνης και υποχρέωση του καθενός μας να αντισταθούμε στην πολιτική της μεγαλύτερης επίθεσης που υπήρξε ποτέ ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανενός είδους εκβιασμός, από τον οποιονδήποτε και από οπουδήποτε, να φιμώσει τις φωνές διαμαρτυρίας ή να κάμψει τις κάθε είδους αντιστάσεις. Το οφείλουμε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στην μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στις επόμενες γενιές".
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ