ΜΟΣΧΑ. Προς νέα επιδείνωση οδεύουν οι σχέσεις της Ρωσίας με το Ιράν μετά την επιβολή του νέου πακέτου κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, καθώς η Μόσχα φέρεται να παγώνει το παλαιό συμβόλαιο πώλησης αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 οι οποίοι έπρεπε να είχαν παραδοθεί πριν από ένα χρόνο και αποτελούσαν θεμελιώδες στοιχείο στη συνεργασία των δύο κρατών.
Το Ιράν, στο μεταξύ, οργανώνει τη στρατηγική του μετά την επιβολή των κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι θα υποβαθμίσει τις σχέσεις του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ, και ότι θα συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. «Λάθος» χαρακτήρισε τις κυρώσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Χαμάς καταδίκασε την «άδικη απόφαση» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην Κίνα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανέκαθεν στήριζε την οδό του διαλόγου.
Σε ό,τι αφορά τους S-300, αξιωματούχος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Συνεργασίας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι «το συμβόλαιο φυσικά θα παγώσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό επιβάλλεται σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις. «Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία δεν υπήρξε τόσο σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις της Ρωσίας με το Ιράν», σχολίασε ο Ρατζάμπ Σαφάροβ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών για το Ιράν της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος σημείωσε ότι η άρνηση της Ρωσίας να αποδεχθεί τη συμφωνία του Ιράν με την Τουρκία και τη Βραζιλία, για την προώθηση του πυρηνικού του προγράμματος, εξελήφθη στην Τεχεράνη ως προδοσία από την πλευρά ενός παραδοσιακού συμμάχου. «Η επιρροή της Ρωσίας στο Ιράν φθίνει, τα χαρτιά που διέθετε άλλοτε η Ρωσία βρίσκονται τώρα στα χέρια της Τουρκίας». Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι, σύμφωνα με σχόλιο Δυτικού διπλωμάτη, «προτιμούν έναν πιο προβλέψιμο εταίρο», αντί του Ιράν. Η υπόθεση της πώλησης των S-300 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Δύση προβλέπει ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει τα εν λόγω αντιπυραυλικά συστήματα για να προστατεύσει τις πλέον ευαίσθητες πυρηνικές της εγκαταστάσεις από ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση.
Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν, μιλώντας σε υπουργική συνάντηση των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων λέγοντας: «Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σ’ ένα τέτοιο σφάλμα, επειδή η Ιστορία δεν θα μας συγχωρέσει».
Στο Ιράν, η σκληροπυρηνική καθημερινή εφημερίδα «Καϊχάν» απείλησε τη Δύση με «αποφασιστική δράση κατά των παράνομων κυρώσεων». Ανάλογη στάση τήρησε η μεταρρυθμιστική εφημερίδα «Αφτάμπ-ε-Γιαζντ»: «Τώρα που η Δύση, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, επέλεξε την οδό της αντιπαράθεσης, η απάντηση του Ιράν θα είναι ισχυρή». Οι κυρώσεις «δεν αξίζουν πεντάρα για τον ιρανικό λαό», δήλωσε ο Αχμεντινετζάντ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ