Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Νομαρχιακό: Όχι στο υγραέριο στους Βαρυπατάδες, ναι στην κεραμοποιία στο Τεμπλόνι


altΔύο οχλούσες χρήσεις συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου: η εγκατάσταση αποθηκών υγραερίου στους Βαρυπατάδες και η λειτουργία επιχείρησης κεραμοποιίας στο Τεμπλόνι. Εντύπωση προκάλεσε και η ερώτηση του Στ. Πελάη για κτίσμα στην παραλία του Κοντογιαλού.



Δεν εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου σε οικόπεδο 6,5 στρεμμάτων στην περιοχή Μανταλάδα Βαρυπατάδων, όπου σύμφωνα με την πρόταση προβλέπεται να εγκατασταθούν τρεις δεξαμενές 100τ.μ. έκαστη.

Κατά της εγκατάστασης ψήφισαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης Μαχειμάρη και της ΝΑΣΥ καθώς και ο κ. Σκιαδόπουλος και υπερίσχυσαν έναντι του ναι που ψήφισαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης του Νομάρχη. Η αρνητική γνωμοδότηση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του Δημοτικού Συμβουλίου Αχιλλείων ενώ και οι κάτοικοι της περιοχής στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί είχαν ταχθεί κατά οποιασδήποτε εγκατάστασης οχλούσας χρήσης στην περιοχή (με την αφορμή τότε της εγκατάστασης ΒΙΟΠΑ).

Το σκεπτικό των αρνητικών ψήφων ήταν αφενός η άποψη της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου η χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή. Σύμφωνα με το νόμο Τρίτση (1987) η περιοχή από τον Πέλεκα και σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων (κατά άλλους 2 χιλιομέτρων) έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση τέτοιων λειτουργιών.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας θα πρέπει τώρα να περιμένει την τελική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οι αρμόδιοι της οποίας πάντως θα κληθούν να συνυπολογίσουν τις δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις που προηγήθηκαν (από δήμο και Νομαρχία).

Και κεραμοποιία στο Τεμπλόνι
«Όχι σε άλλη οχλούσα χρήση στο Τεμπλόνι» δήλωσε η ΝΑΣΥ, οι σύμβουλοι της οποίας υποστήριξαν ότι απαγορεύεται η λειτουργία και άλλης εταιρείας που δημιουργεί όχληση στην ήδη επιβαρυμένη από την λειτουργία του ΧΥΤΑ περιοχής.
Διαφορετική άποψη είχαν όλοι οι υπόλοιποι νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι οποίοι κι υπερψήφισαν την γνωμοδότηση για ίδρυση επιχείρησης κατασκευής κεραμιδιών και τούβλων ακριβώς απέναντι από τον ΧΥΤΑ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η στάση κατοίκων και Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου στην νέα αυτή εξέλιξη στην περιοχή τους.

altΞεφύτρωσε κτίσμα στην παραλία του Κοντογιαλού

Σύμφωνα τέλος με καταγγελία που έκανε στο Σώμα ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταμάτης Πελάης στην παραλία του Κοντογιαλού ξεφύτρωσε χτίσμα, κυριολεκτικά δίπλα από το κύμα, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για την ανέγερσή του.

Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Πελάη για κατασκευή με βαριές ξύλινες κολώνες, δίχυτη σκεπή, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προορίζεται να φιλοξενήσει καλοκαιρινού τύπου μπαράκι.

Το κτίσμα έχει φτιαχτεί ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο Ακτή Πέλεκας, συμφερόντων μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας, και ο χώρος ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία καλείται να εξακριβώσει τίνα τρόπο έγινε η ανέγερση και αν συνάδει με το νόμο περί αιγιαλού.

Πάντως από τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προέκυψε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει εκδώσει οικοδομική άδεια για την κατασκευή. 

http://www.corfupress.com