Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι και ο Χρύσανθος

altΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

Τηρώντας τα νέα «ήθη κα έθιμα» που εισήγαγε η υπό τον Γ. Παπανδρέου ηγεσία, στο ΠΑΣΟΚ στέλνουν τους υποψήφιους δήμαρχους για εντατικά μαθήματα internet!!! Ενότητα ζητά ο Χ. Μπούκας, μέτωπο φτιάχνουν οι δήμαρχοι, ερωτηματικό παραμένει η στάση του Χρ. Σαρλή.



 Με την ψήφιση του νέου νόμου που ισχύει εφεξής για την αυτοδιοίκηση, του Καλλικράτη, άρχισαν οι επαφές και οι συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες αλλά κυρίως για την εύρεση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές για τον ένα μεγάλο δήμο Κέρκυρας.


Προσπάθεια από τον Μπούκα
Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας Χρυσόστομος Μπούκας πήρε την πρωτοβουλία να συνομιλήσει με τους εν ενεργεία δήμαρχους που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Ζητούμενο, για ακόμη μια φορά, η ενότητα του χώρου και η κατάληξη σε επικεφαλής κοινής αποδοχής από τους επίδοξους μνηστήρες του χρίσματος. Κάτι που τελικά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν κατέστη δυνατό, και μόνη κοινή συνισταμένη ήταν η «απαίτηση» των δημάρχων (κυρίως) που συναντήθηκαν με τον κ. Μπούκα: «Μην μας φέρετε ως σωτήρα υποψήφιο από την Αθήνα γιατί θα μας βρείτε αντίθετους».

Το «μέτωπο» των δημάρχων
Με τούτα και με κείνα οι δήμαρχοι, μετά και την ανακοίνωση για υποβολή υποψηφιοτήτων μέσω διαδικτύου, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ήδη μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 3 συναντήσεις, και των 12 δημάρχων του νησιού σε μια προσπάθεια να υπάρξει ψηφοδέλτιο με την συμμετοχή όλων. Το μόνο που απομένει είναι να καταλήξουν ποιος από όλους θα είναι ο επικεφαλής του ενιαίου ψηφοδελτίου (αν και εφόσον οι φιλοδοξίες δεν υπερκεράσουν το ενιαίο μέτωπο που φιλοδοξεί να σχηματιστεί). Τα ονόματα που ήδη ακούγονται για υποβολή υποψηφιότητας για τον επικεφαλής είναι εκείνα των πράσινων δημάρχων Σ. Μικάλεφ, Μ. Κάρρα και Αλ. Αυλωνίτη και των συνεργαζόμενων με την ΝΔ Τ. Καρύδη και Σπ. Βάρελη.
Χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί πως θα επιλεγεί ο «ιδανικός» υποψήφιος αν και εφόσον το εγχείρημα προχωρήσει, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι συναντήσεις μέχρι την τελική απόφαση θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, και με το βλέμμα στην ερχόμενη Κυριακή οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ.

Και ο Χρύσανθος;
Υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί, αν κανείς που αρέσκεται στις προεκλογικές προβλέψεις, θέλει να εξάγει σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Η στάση του πρώην δήμαρχου Χρύσανθου Σαρλή. Το όνομά του έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΠΑΣΟΚ και όχι τυχαία. Υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν τον πρώην δήμαρχο να επανακάμπτει στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάποιοι που απαντούν εντελώς αρνητικά σε τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ίδιος φαίνεται ότι θα αποφασίσει, ως συνήθως, λίγο πριν την εκπνοή της όποιας προθεσμία, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν επιθυμεί την κάθοδο στις εκλογές για τον δήμο της Κέρκυρας ή για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στις πρώτες θα έχει να αντιμετωπίσει μερικούς από τους πράσινους αιρετούς, στις δεύτερες το χρίσμα διεκδικούν εκτός των αιρετών από τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά (Π. Σκληρός, Μ. Φόρτες κ.α.) και ένας παλιός συνεργάτης του πρώην δήμαρχου: ο Γιώργος Καλούδης, το όνομα του οποίου ακούγεται όλο και συχνότερα τελευταία.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τις όποιες αποφάσεις των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πάντως γνωρίζουν καλά (ή θα έπρεπε) ότι ο δήμος, υπό τις επιταγές του Καλλικράτη, δύσκολα θα αναδείξει κάποιον χωρίς στήριξη (βλέπε χρίσμα) από τα κόμματα.

http://www.corfupress.com