Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Τι σημαίνει για το ευρώ η ανατίμηση του γιουάν

Τa «συν» και τα «πλην»

Η παγκόσμια οικονομία καλωσόρισε την απόφαση της Κίνας να είναι διαπραγματεύσιμο το νόμισμά της με πιο ευέλικτο τρόπο έναντι του δολαρίου, ζητούμενο όμως παραμένει το εύρος των επιδράσεων της νέας νομισματικής πολιτικής της Κίνας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Τα πρώτα χαμόγελα των επενδυτών που αποτυπώθηκαν στην άνοδο των διεθνών αγορών στην αρχή της εβδομάδας, τα διαδέχθηκαν σκεπτικισμός και ανησυχία για την ουσιαστική «παρέμβαση» που θα έχει η κινεζική απόφαση στην προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία, παγκόσμια και ευρωπαϊκή.

Πάντως, δεν χωρεί αμφιβολία πως στο προσκήνιο μπαίνει πλέον παγκόσμιο το γιουάν, το οποίο είναι εξαιρετικά υποτιμημένο, και ως αποτέλεσμα της διετούς σταθερής σύνδεσής του με το δολάριο. Ενόψει της επερχόμενης οικονομικής κρίσης η Κίνα συνέδεσε με σταθερή ισοτιμία το νόμισμά της με το δολάριο τον Ιούλιο του 2008, αφού είχε ανατιμηθεί 21,5% κατά τη διάρκεια τριών ετών. Η κίνηση προκάλεσε ασφυκτική για τις λοιπές οικονομίες αύξηση των κινεζικών εξαγωγών. Μάλιστα, τον Μάιο οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 48,5% και το εμπορικό της πλεόνασμα σημείωσε άλμα, φτάνοντας τα 19,5 δισ. δολάρια έναντι 1,68 δισ. δολάρια τον Απρίλιο.

Ευνοεί τα προϊόντα ΗΠΑ και Ευρώπης
 
Η αποκατάσταση ισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ είναι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που αναμένεται να προκαλέσει η κινεζική απόφαση, η οποία θα συζητηθεί στη Σύνοδο G20 στο Τορόντο. Μεγαλύτερη ευελιξία και ανατίμηση του γιουάν σημαίνει αύξηση στις τιμές των προϊόντων από την Κίνα, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα ευνοήσει την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες προϊόντων. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, αναλυτές επισημαίνουν ότι εφόσον συνεχιστεί η ανατίμηση του γιουάν - έστω και με αργούς ρυθμούς, όπως επιδιώκει η κινεζική πλευρά- θα ευνοηθούν μεγάλες εταιρείες που παράγουν καταναλωτικά προϊόντα. Η ανατίμηση του γιουάν θα ενισχύσει, υποστηρίζουν, την κατανάλωση από την πλευρά των Κινέζων, οι οποίοι θα μπορούν ευκολότερα να αγοράζουν τα «φθηνότερα» ευρωπαϊκά προϊόντα. Η μεγαλύτερη ζήτηση αναμένεται ότι θα προκαλέσει και μεγαλύτερη παραγωγή, ενισχύοντας τη ζήτηση σε πρώτες ύλες, ενέργεια, πετρέλαιο και κατ΄ επέκταση ευνοώντας χώρες και εταιρείες που έχουν παραγωγική δυναμική σε αυτούς τους τομείς.

Θετικές επιδράσεις για την Ελλάδα

«Στην Ελλάδα η ανατίμηση του γιουάν θα έχει θετικές επιδράσεις σε κάποιο βαθμό στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, θα ήταν όμως πιο σημαντική αν υπήρχε μεγαλύτερη παραγωγική δυναμική της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). «Κάποιες παραγωγικές μονάδες που έχουν εισέλθει σε διαδικασίες παραγωγής προϊόντων προστιθέμενης αξίας, θα ανασάνουν. Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι του εισαγωγικού εμπορίου, το οποίο θα επηρεαστεί αρνητικά λόγω της αύξησης τιμών των εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα».

Ανάμεσα στους τομείς που αναμένεται ότι θα ευνοηθούν από την ανατίμηση του γιουάν είναι η κλωστοϋφαντουργία και η υποδηματοποιία, οι οποίοι τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά έχουν υποστεί πλήγμα από την χαμηλού κόστους παραγωγή της Κίνας με ολέθρια αποτελέσματα. Αλλωστε, τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατατάσσονται μεταξύ των κυριότερων προϊόντων που εισάγουμε από την Κίνα. Το 2009 τα κινεζικά προϊόντα που εισήχθησαν στην Ελλάδα ήταν συνολικής αξίας 3,45 δισ. δολ. και αφορούσαν κατά 52,5% μηχανές και οχήματα (1,8 δισ. ευρώ). Ακολουθούν τα είδη ένδυσης και υπόδησης με μερίδιο 15% (0,5 δισ. ευρώ), τα ορυκτά και μέταλλα με 12% (421,5 εκατ. ευρώ). Για κινεζικά παιχνίδια και έπιπλα πληρώσαμε 266 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό μεγαλύτερο του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα. Το 2009 μάλιστα οι εξαγωγές μας μειώθηκαν κατά 11%, ενώ μείωση 5,7% είχαν καταγράψει και το 2008. Ετσι, η αξία τους έφτασε τα 215 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2008, παρότι η τεράστια αγορά της Κίνας αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια επιλογή- στόχο της ελληνικής εξαγωγικής πολιτικής.

Τα βασικά εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα στην Κίνα είναι ορυκτά, πετρώματα και μέταλλα (71,4% του συνόλου) και ακολουθούν πολτοί και χαρτιά (8,5%), μηχανές και οχήματα (7,2%), χημικά και πλαστικά (4,2%), τρόφιμα και ποτά (3,4%), είδη ένδυσης και υπόδησης (1,6%). Πάντως, το 2009 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια μειώθηκαν οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών και μάλιστα κατά 26%.

Δεύτερος νομισματικός πόλος 
 
Εκτός από τον αντίκτυπο της κινεζικής απόφασης σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου, ο ενεργός ρόλος που υιοθετεί πλέον η Κίνα στην εξισορρόπηση του νομισματικού συστήματος εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά την Ευρώπη, κατ΄ επέκταση και την Ελλάδα. «Η πιο ευέλικτη διαπραγμάτευση του γιουάν έναντι του δολαρίου δημιουργεί έναν δεύτερο νομισματικό πόλο διεθνώς πέρα από αυτόν του δολαρίουευρώ με θετικές επιδράσεις για το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς θα αμβλυνθεί η πίεση που δέχεται σήμερα», επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. «Ετσι, η σχέση δολαρίου- ευρώ θα κινηθεί σε πιο ήρεμα νερά από ό,τι μέχρι σήμερα».
Η πιο ευέλικτη διαπραγμάτευση του γιουάν έναντι του δολαρίου δημιουργεί έναν δεύτερο νομισματικό πόλο διεθνώς πέρα από αυτόν του δολαρίου- ευρώ με θετικές επιδράσεις για το ευρωπαϊκό νόμισμα


Πάντως οι θετικές επιδράσεις προϋποθέτουν ότι το γιουάν θα συνεχίσει να ανατιμάται, έστω και με βραδείς ρυθμούς, όπως διαφαίνονται οι προθέσεις της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το γιουάν θα αυξηθεί κατά 2%- 5% έναντι του δολαρίου την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική μελέτη, ανατίμηση του γιουάν κατά 5% σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας σε έξι τομείς της κινεζικής οικονομίας με τη μεγαλύτερη (2%) να σημειώνεται στον ενεργειακό τομέα και πτώση σε δύο, την κλωστοϋφαντουργία κατά 0,7% και το ξύλο και τα έπιπλα κατά 0,3%. Ανάμεσα στους κερδισμένους από την ανατίμηση του γιουάν βρίσκονται τα μέταλλα (άνοδος 0,9%), χημικά (0,8%), μηχανήματα (0,5%), τρόφιμα και καπνός (0,4%) και τηλεπικοινωνίες, υπολογιστές και ηλεκτρονικά (0,3%), πρόβλεψη που θα ευνοήσει αναλόγως τις αντίστοιχες βιομηχανίες χωρών εμπορικών εταίρων της Κίνας.


G20: κόντρες για λιτότητα και φόρο στις τράπεζες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓOΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛOΣ


Ο Καναδάς θέλει η Σύνοδος Κορυφής της G20 στο Τορόντο να είναι μια «σύνοδος λογοδοσίας», να εξετάσει δηλαδή κατά πόσον οι ηγέτες του κόσμου τήρησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν κατά τις προηγούμενες συναντήσεις των δύο τελευταίων ετών και να μετρήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Οι ηγέτες θα εξετάσουν λοιπόν πώς πηγαίνουν οι μεγάλοι στόχοι που όρισε η G20 τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πίτσμπουργκ.

Κύρια θέματα της ατζέντας

Κόντρα για την πολιτική λιτότητας. Οι αγορές ομολόγων δυσχεραίνουν σοβαρά αυτόν τον στόχο. Η κρίση στην Ελλάδα έχει φοβίσει τους επενδυτές οι οποίοι ζήτησαν να επιβληθούν μέτρα λιτότητας και ξαφνικά κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο με πρωτοπόρες τις ευρωπαϊκές εξετάζουν τρόπους για να μειώσουν τις δαπάνες πολύ ταχύτερα απ΄ ό,τι σχεδίαζαν. Το πώς θα τους συνδυάσουν με την υπόσχεσή τους να στηρίξουν την ανάπτυξη είναι απορίας άξιον. Διαφωνούν οι ΗΠΑ, χωρίς όμως να εισακούγονται από τη Γερμανία και την κ. Μέρκελ που είναι ο εμπνευστής της πολιτικής λιτότητας που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Φόρος στον τραπεζικό τομέα. Η διαφωνία στο θέμα αυτό αφορά την ιδέα της φορολόγησης των τραπεζών για να χρηματοδοτηθούν μελλοντικές διασώσεις, μια ιδέα που προωθούν έντονα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ και στην οποία αντιδρούν ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η Γαλλία και η Γερμανία αρνούνται να εγκαταλείψουν την ιδέα. Την Τρίτη η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν πως θα θεσπίσουν έναν τραπεζικό φόρο για να αντεπεξέλθουν στα κόστη της χρηματοπιστωτικής κρίσης χωρίς να περιμένουν τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα. Η κίνηση αυτή έδειξε πως οι Ευρωπαίοι δεν ελπίζουν ότι θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία στο θέμα αυτό.

Απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου. Η G20 έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μέχρι στιγμής πάντως, το κύμα αυτού του προστατευτισμού ήταν μικρότερο απ΄ ό,τι εκφράζονταν φόβοι ότι θα είναι.

Η ευελιξία του γιουάν. Το περασμένο Σάββατο, η Κίνα ανακοίνωσε αναπάντεχα πως θα αυξήσει την ευελιξία της ισοτιμίας του νομίσματός της, του γιουάν. Ομως αυτή την εβδομάδα απέρριψε εκ των προτέρων την ιδέα να ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής της G20 με το ζήτημα της ισοτιμίας του γιουάν. 

ΤΑ ΝΕΑ