Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε σήμερα υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς.
H Παλαιστινιακή Αρχή έκρινε ανεπαρκή την απόφαση του Ισραήλ και ζήτησε την πλήρη άρση του.
"Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζητεί την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας όπως έχει ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Ευρωπαϊκή Ενωση"κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδίου του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη,δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.
Ο Αμπάς "θεωρεί ότι δεν υπάρχει μερική λύση για να αρθεί η πολιορκία", είπε ο Ερεκάτ και χαρακτήρισε την ισραηλινή απόφαση "επιχείρηση δημόσιων σχέσεων".
"Παρατηρούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. σήμερα στις Βρυξέλες. "Ελπίζουμε τώρα ότι θα φτάνουν περισσότερα εμπορεύματα στους ανθρώπους" στη Γάζα βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους, πρόσθεσε η κα Άστον, τονίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής η ισραηλινή απόφαση είναι "επί της αρχής" και πως ελπίζει ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη "πολύ σύντομα".
"Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση", χαρακτήρισε την απόφαση ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ανχελ Μορατίνος, η χώρα του οποίου το εξάμηνο αυτό προεδρεύει της ΕΕ και πρόσθεσε ότι "η Ενωση πρέπει να εργαστεί τώρα για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή παρουσία στα σημεία διέλευσης στη Γάζα προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος αγαθών και προσώπων αλλά και να υπάρξουν επίσης εγγυήσεις για το Ισραήλ ότι δεν θα υπάρξει λαθρεμπόριο".
Στην επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ αναφέρεται πως "συμφωνήθηκε η φιλελευθεροποίηση του συστήματος μέσω του οποίου αγαθά εισέρχονται στη Γάζα και η επέκταση της εισροής υλικών για την υλοποίηση μη στρατιωτικών προγραμμάτων που βρίσκονται υπό διεθνή επιτήρηση", χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται κατάλογος προϊόντων που προβλέπεται από το μέτρο.
Η διατύπωση της ανακοίνωσης δείχνει ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς , όπως τα Ηνωμένα Εθνη, να εισαγάγουν απαγορευμένα μέχρι σήμερα οικοδομικά υλικά, ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ισραηλινή επίθεση (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009).
Το συμβούλιο ασφαλείας , το οποίο άρχισε τη συνεδρίασή του χθες με θέμα την άμβλυνση των όρων του αποκλεισμού, επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι "οι ισχύουσες διαδικασίες ασφαλείας για την παρεμπόδιση της εισόδου όπλων και εξοπλισμού" θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.
Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στη χαλάρωση των όρων του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Το σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων του αποκλεισμού καταρτίσθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η ισραηλινή αιματηρή επίθεση εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα τη Γάζας, στις 31 Μαΐου.
Εβραϊκή οργάνωση θέλει να σπάσει τον αποκλεισμό
Την πρόθεση της να στείλει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια και να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, ανακοίνωσε οργάνωση Εβραίων της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προδοσία του εβραϊκού λαού.
Η επικεφαλής της οργάνωσης «Γερμανική Εβραϊκή Φωνή», Κέιτ Κατζενστάιν Λέιτερερ, δήλωσε ότι πρόθεση είναι να βοηθήσουν να διατηρηθεί το κράτος του Ισραήλ, καταδεικνύοντας ότι οι τωρινές του πολιτικές είναι λανθασμένες.
«Θέλουμε το Ισραήλ να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο που να αναγνωρίζεται ως δημοκρατικό κράτος, τώρα αναγνωρίζεται ως εγκληματικό κράτος και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε», είπε η Κατζενστάιν-Λέιτερερ και σημείωσε ότι η οργάνωσή της θέλει να δείξει ότι «οι εβραίοι όλου του κόσμου είναι στο πλευρό αυτών των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας».
Η Εβραϊκή Φωνή θέλει να φορτώσει τουλάχιστον ένα πλοίο με εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και ρούχα, παπούτσια και ζαχαρωτά, τα οποία γερμανοί μαθητές έχουν δωρίσει στα παιδιά της Γάζα και να αποπλεύσει από ένα μεσογειακό λιμάνι, στα μέσα Ιουλίου.
«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με το ισραηλινό ναυτικό, έχουμε ενημερώσει τον ισραηλινό πρέσβη στο Βερολίνο και αν το βρουν απαραίτητο, να μας σταματήσουν και να μας ελέγξουν, θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν», είπε η πρόεδρος της οργάνωσης η οποία κατέστησε σαφές ότι αν κατά τους ελέγχους, δεν βρεθεί υλικό που να δημιουργεί θέμα ασφαλείας, το πλοίο πρέπει να ξεφορτώσει στην Γάζα.
Η Κατζενστάιν-Λέιτερερ προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου επέστρεψαν οι Εβραίοι κομμουνιστές γονείς της που είχαν δραπετεύσει από τη χώρα, κατά την περίοδο του καθεστώτος του Χίτλερ, στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οργάνωση είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος των Εβραίων για την Ειρήνη, που έχει δίκτυο σε δέκα χώρες.
Η Εβραϊκή Φωνή επισημαίνει ότι έχει συγκεντρώσει τα χρήματα για το πρόγραμμα βοήθειας από προσωπικές δωρεές, δάνεια και μία δωρεά από το Αριστερό Κόμμα, μία μικρή πολιτική δύναμη, εξαιρετικά ισχυρή όμως στην ανατολική Γερμανία.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, οι απόψεις της οργάνωσης της έχουν προκαλέσει τον εξοστρακισμό της από τον κύριο όγκο της γερμανοεβραϊκής κοινότητας (αριθμεί 100.000 μέλη) «που λένε ότι οτιδήποτε κάνει το Ισραήλ είναι εντάξει». Ένας ακτιβιστής της οργάνωσης απομακρύνθηκε από τη θέση του στο Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας, επειδή μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, το 2006, άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές καταδικάζοντας την εισβολή.
ΑΠΕ