Η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται, καθως η επιχείρηση απορρύπανσης της ΒP αποδεικνύεται εξαιρετικά αργή. Τουλάχιστον 40.000 βαρέλια ορυκτού πετρελαίου αναβλύζουν καθημερινά από την επίμαχη γεώτρηση και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση δεν εξαπλώνεται μόνο στην επιφάνεια του κόλπου αλλά και στην υποθαλάσσια ζώνη με καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα. Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν επιπτώσεις και στη δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε συνάντησή τους με τις οικογένειες των 11 θυμάτων από την έκρηξη της 20ης Απριλίου, διαβεβαίωσε πως θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Καταστροφικές συνέπειες
Η κατάσταση στον Κόλπο του Μεξικού είναι πολύ χειρότερη απ' ότι αρχικά έδειχνε. Νεότερες εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας για τη διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα της BP αναφέρονται σε ποσότητες 40-50.000 βαρέλια την ημέρα, μέχρι τις 3 Ιουνίου, μέρα που τοποθετήθηκε το προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο περιόρισε την καταστροφή.
Τελευταία εκτίμηση ανεβάζει τη διαρροή στα 100.000.000 γαλόνια ορυκτού πετρελαίου, δηλαδή, 375.000.000 λίτρα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εκτός της επιφανειακής μόλυνσης, απίστευτη καταστροφή προκαλούν τα τεράστια υποθαλάσσια "σύννεφα" ορυκτού πετρελαίου. Υπάρχουν σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων και προκαλούν ασφυξία στη θαλάσσια ζωή. Μάλιστα, λόγω των ρευμάτων μπορούν να βγουν έξω από τον Κόλπο του Μεξικού.
Από την πλευρά της, η ΒΡ έκανε γνωστό ότι το κάλυμμα συγκέντρωσε τελικά την περασμένη Τετάρτη 15.800 βαρέλια, βελτιώνοντας κάπως τους δείκτες των προηγούμενων ημερών.
"Δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας. Μπορούμε να καθαρίσουμε πελεκάνους. Μπορούμε να καθαρίσουμε για τα ψάρια, για να επιβιώσουν και για να συνεχίσουν να ζουν" λέει χαρακτηριστικά ο Μπίλι Άντερσον, πατέρας θύματος κατά την έκρηξη στην εξέδρα.
Τιτάνια η προσπάθεια, κυρίως των εθελοντών, για τον καθαρισμό της πανίδας αλλά και των ακτών, από την πετρελαιοκηλίδα. Σε αυτή, με πάθος συμμετέχουν και μέλη των οικογενειών των θυμάτων.
Πηγές: ΝΕΤ