Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αυστραλία: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός




Australia_prime_ministerΗ Τζούλια Γκίλανρτ είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας αφού ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Κέβιν Ραντ, αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του πριν από τη διεξαγωγή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς διαπίστωσε πως η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού κόμματος θα ψήφιζε την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.


Αργά χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δέχθηκε το αίτημα της αντιπροέδρου της κυβέρνησης του, Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία αμφισβήτησε την ηγεσία του και είχε ανακοινώσει τη διενέργεια ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Είναι η πρώτη φορά, που εν ενεργεία πρωθυπουργός αντικαθίσταται πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας, γεγονός που αλλάζει ριζικά το πολιτικό σκηνικό της Αυστραλίας, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας της δραματικής πτώσης της δημοτικότητάς του.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η νέα πρωθυπουργός κ. Γκίλαρντ είναι πιο δημοφιλής και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ.

Πηγή: ΝΕΤ ΑΠΕ-ΜΠΕ