Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Θύμα αρχαιοκάπηλων το Μουσείο του Καΐρου


Μεγάλης αξίας εκθέματα λείπουν από το Αιγυπτιακό Μουσείο έπειτα από εισβολή αρχαιοκάπηλων κατά τις ταραχές των προηγούμενων ημερών. Ανάμεσα στα εκθέματα που αναζητούνται είναι ένα άγαλμα του Βασιλιά Τουταγχαμών και αντικείμενα από την εποχή του επαναστάτη Φαραώ Ακχενατέμ, σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο της χώρας.
Οι δράστες της κλοπής προφανώς ήξεραν ακριβώς ποια κομμάτια αναζητούσαν, γιατί μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο του Μουσείου και άρπαξαν τα αντικείμενα από τις γυάλινες προθήκες, αγνοώντας άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν δίπλα, σύμφωνα με δεύτερο αιγυπτιολόγο.
Μεταξύ των κλαπέντων εκθεμάτων περιλαμβάνεται ένα επιχρυσωμένο άγαλμα που παρουσιάζει την 18η Δυναστεία των Φαραώ Τουτ να μεταφέρεται από μια θεά, σύμφωνα με τον Ζάχι Χαουάς, έναν αιγυπτιολόγο που πρόσφατα διορίστηκε υπουργός Αρχαιοτήτων.
Εκλάπησαν επίσης κομμάτια της περιόδου του Αρμανάχ, συμπεριλαμβανομένης της προτομής μιας πριγκίπισσας κι ένα ασβεστολιθικό άγαλμα που παρουσιάζει τον Ακχενατέν να κρατά μια τράπεζα προσφορών, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Χαουάς.
«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να βρεθούν εκείνοι που πήραν τα αντικείμενα αυτά, ενώ η αστυνομία και ο στρατός σχεδιάζουν να συνεχίσουν με τους εγκληματίες που είναι ήδη υπό κράτηση», συνεχίζει ο Χαουάς.
Ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα ότι οι κλέφτες εισέβαλαν στο μουσείο μέσω της οροφής του στις 28 Ιανουαρίου κατά την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Ανέφερε δε πως τότε οι δράστες είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες στον πάνω όροφο του Μουσείου.
Κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα φέρουν εξαιρετικά μεγάλη αξία και βρίσκονταν σε προθήκες του ισογείου, σύμφωνα με την Σαλίμα Ικράμ, αιγυπτιολόγο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο. «Δεν πρόκειται για κάτι που απλά μπαίνεις μέσα και βρίσκεις κατά τύχη. Φαίνεται πως στόχευαν σε αντικείμενα που βρίσκονταν στον κάτω όροφο», δηλώνει η Ικράμ.
Στα κλοπιμαία περιλαμβάνονται επίσης ένα άγαλμα της συζύγου του Ακχενατέν, της Νεφερτίτης, ένα πέτρινο αγαλματίδιο ενός γραφέα από την Αμαρνάχ, 11 ξύλινα ταφικά ειδώλεια («σάμπτι») και ένας σκαραβαίος του αξιωματούχου της 18ης Δυναστείας Γιούγια. Λείπουν επίσης ο σκελετός και τα άνω άκρα ενός επιχρυσωμένο αγάλματος του Τουταγχαμών.
Ο Φαραώ Ακχενατέν, ο οποίος βασίλεψε περίπου στο 1350 π.Χ., είναι διάσημος για την εγκατάλειψη των παραδοσιακών θεών, καθώς εισήγαγε τη λατρεία του ηλιακού δίσκου Ατέν και για την ίδρυση της νέας πρωτεύουσας στην Αμαρνάχ, 250 χλμ. νότια του σημερινού Καΐρου.
Εξάλλου, εντοπίστηκε διάρρηξη σε αποθήκη κοντά στις πυραμίδες του Νταχσούρ, 35 χλμ. νότια του Καΐρου, η οποία σημειώθηκε τη νύχτα της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά η σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν εκλάπησαν αντικείμενα από εκεί.

ant1online.gr