Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Πιέζει η Άγκυρα για χρονοδιάγραμμα στο Κυπριακό


Η Τουρκία πιέζει τον ΟΗΕ προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες για το Κυπριακό πριν το τέλος του έτους, υποστηρίζει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet.

"Η Τουρκία και η 'Βόρεια Κύπρος' πιέζουν τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να εξευρεθεί λύση στο 'πρόβλημα της Κύπρου' πριν από το τέλος του 2010, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα έχει την αίσθηση ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι ώστε να εξευρεθεί γρήγορα μια λύση. Αυτό που αναγκαζόμαστε να λέμε στη διεθνή κοινότητα είναι ότι θα ήταν πολύ καλύτερα και για τις δύο πλευρές εάν οι Ελληνοκύπριοι ξόδευαν περισσότερη ενέργεια για να παρουσιάσουν προτάσεις", δήλωσε  ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν.
"Δεν είναι σίγουρο ότι το αίτημα της Τουρκίας για τη θέσπιση χρονοδιαγράμματος θα γίνει δεκτή από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Μπαν Κι Μουν αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία στις 21 Μαΐου για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τη Σομαλία που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με Τούρκους αξιωματούχους για το Κυπριακό, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

http://www.enet.gr