Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Διετή ύφεση, εκτόξευση ανεργίας και αύξηση πληθωρισμού, προβλέπει ο ΟΟΣΑ


Η παραοικονομία θα μπορούσε να αποδειχθεί παράγοντας ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση

Σωτηρης Nικας

Μέσω μιας «βαθιάς και βιώσιμης» δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα συνδυαστεί με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα κατορθώσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος προβλέπει διετή ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, μείωση του ελλείμματος, αύξηση του πληθωρισμού φέτος και σημαντική μείωσή του το 2011.


Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ο Οργανισμός προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3,7% το 2010 και κατά 2,5% το 2011. Μάλιστα, στο τελευταίο φετινό τρίμηνο ο ΟΟΣΑ αναμένει ύφεση της τάξης του 4,5%, ενώ ύφεση θα καταγραφεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 και θα είναι της τάξης του 1,2%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην έκθεση αναφέρεται πως η τεράστια παραοικονομία στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποδειχθεί παράγοντας ανάπτυξης, εφόσον κατορθώσει να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, η οποία θα μειωθεί φέτος κατά 8% και 5,3% του χρόνου, από -2,5% πέρυσι.

Ταυτόχρονα, αναμένει εκτίναξη της ανεργίας στο 12,1% φέτος από 9,5% πέρυσι και περαιτέρω αύξησή της το 2011 (14,3%). Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δεδομένα για το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τότε προκύπτει ότι ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως φέτος οι άνεργοι θα αυξηθούν κατά 148.242, σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τους 606.128. Συνολικά, στη διετία 2010 - 2011 θα αυξηθούν κατά 258.447, με αποτέλεσμα του χρόνου οι άνεργοι να ανέλθουν στους 716.333.

Για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα αυξηθεί φέτος στο 3% και θα υποχωρήσει στο 0,3% του χρόνου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής στασιμότητας και της αυξανόμενης ανεργίας. Μάλιστα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αποπληθωρισμό. Δηλαδή, αρνητικό πληθωρισμό της τάξης του 0,7%.

Στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων, οι αναλυτές του Οργανισμού θεωρούν ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «ενίσχυσε την αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού και να σταθεροποιήσει το επίπεδο του δημοσίου χρέους».

Φέτος, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ και του χρόνου στο 7,1% του ΑΕΠ, όταν οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι το 2011 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ.

«Η επιτυχία στη χαλιναγώγηση των δημοσίων δαπανών, με μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος» αναφέρει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, ενώ επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο στη δημοσιονομική σταθερότητα θα διαδραματίσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, που ταυτόχρονα θα βοηθήσουν και στο να γίνουν «προσαρμογές των σχετικών τιμών για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας». Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας είναι οι πλέον «άκαμπτες» μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις άμεσα.

Αναφορικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Οργανισμός προβλέπει τη σταδιακή αποκλιμάκωσή του από 11,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,7% του ΑΕΠ το 2011.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι υπήρξαν αμφιβολίες για αποσταθεροποίησή του εξαιτίας των σεναρίων περί χρεοκοπίας της χώρας, όμως μετά τη σύναψη της συμφωνίας με ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ το ρίσκο που υπήρχε για τις εμπορικές τράπεζες δεν υφίσταται πλέον.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ