Εντονη φημολογία ξέσπασε χθες περί ακύρωσης της συμφωνίας -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, η Κομισιόν διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Κάτι το οποίο έκανε και η ελληνική πλευρά, καθησυχάζοντας αμέσως τις αγορές. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας περιέχει δύο «μυστικές ρήτρες», οι οποίες διευκολύνουν την αποφυγή από την πλευρά της Γερμανίας, όπως και άλλων χωρών, να πληρώσουν το μερίδιό τους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για να συμβεί αυτό θα πρέπει:
• Είτε να διαπιστωθεί ότι παραβιάζεται το εθνικό δίκαιο ή το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με απόφαση των συνταγματικών δικαστηρίων ενός κράτους της Ευρωζώνης ή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Στην περίπτωση αυτή, η «μυστική ρήτρα» προβλέπει ότι το πακέτο διάσωσης θα είναι «άμεσα και αμετάκλητα άκυρο».
• Είτε κάποια χώρα να μην μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση για τη διάσωση της Ελλάδας με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα. Ειδικά γι’ αυτήν την περίπτωση αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει πως αν μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί, τότε αυτό καλύπτεται ισομερώς από τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης. Ωστόσο, στο άκουσμα για τις «μυστικές ρήτρες» υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την αγορά. Η BNP Paribas προειδοποίησε πως το ίδιο το ευρω-σχέδιο μπορεί να αρχίσει να διαλύεται σύντομα, αν αυτές οι ρήτρες εφαρμοστούν εν τέλει.