Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πλήρεις εξηγήσεις ζητούνται από το Ισραήλ για την επίθεση

Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αιματοχυσία στα διεθνή χωρικά ύδατα. Έκτακτη σύνοδος των πρεσβευτών στην Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
 
 
 
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (στις 20:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.


Εξάλλου, οι πρεσβευτές των 27 χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν την επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνέλθουν την Τρίτη σε ειδική συνοδό μετά από αίτημα της Τουρκίας. «Μια έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή των 28 πρεσβευτών των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας προετοιμάζεται για αύριο Τρίτη το απόγευμα μετά από αίτημα των τουρκικών αρχών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού από την έδρα του στις Βρυξέλλες.

ΟΗΕ: Πλήρεις εξηγήσεις ζητά ο Μπαν Κι-Μουν
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε συγκλονισμένος από τη σοβαρότητα του συμβάντος στην ανθρωπιστική νηοπομπή, καταδίκασε τον θάνατο ακτιβιστών και δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.
«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών της αιματοχυσίας. Πιστεύω ότι το Ισραήλ οφείλει να δώσει επειγόντως πλήρεις εξηγήσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε «συγκλονισμένη» από την έφοδο του ισραηλινού στρατού. Η Πιλάι καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Γάζα λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός συνεχίζει να πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση. Η παρούσα κατάσταση στερεί αυτό που είναι απαραίτητο στο λαό προκειμένου να ζει μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή. Καταδικάζω άλλη μια φορά τη χωρίς διακρίσεις ρίψη ρουκετών από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος».

Επιπλέον, ο κ. Ρίτσαρντ Φαλκ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη «τους δολοφόνους άοπλων αμάχων». Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η έκκλησή του αφορά «τόσο την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, που έδωσε τις εντολές για την επιχείρηση, όσο και στη στρατιωτική ηγεσία», που υλοποίησε την επιχείρηση.

«Ένοχο είναι το Ισραήλ, για τη χρήση θανατηφόρων όπλων εναντίον άοπλων αμάχων», επισήμανε ο κ. Φαλκ, «αμάχων που βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα και, ως εκ τούτου, απολάμβαναν του δικαιώματος της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας». Τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό των παραλίων της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Φαλκ χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Ζήτησε, «ως ηθική και πολιτική επιταγή», πολύ σκληρές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Διεξαγωγή έρευνας ζητά η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη διεξαγωγή «πλήρους έρευνας» των ισραηλινών αρχών για τις συνθήκες της αιματηρής επιδρομής εναντίον του στολίσκου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε το άνευ όρων άνοιγμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εμπορικές συναλλαγές.
Πολλοί ευρωβουλευτές επέβαιναν στην ανθρωπιστική νηοπομπή, η οποία είχε αποπλεύσει χθες (Κυριακή) με κατεύθυνση της ακτές της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε από το Ισραήλ «πλήρη έρευνα για τις συνθήκες» αυτής της επιδρομής, δήλωσε εκπρόσωπός της. Η Κάθριν Αστον επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση «η πολιτική αποκλεισμού της Γάζας παραμένει απαράδεκτη και μη εποικοδομητική» και ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού και το «άμεσο και άνευ όρων» άνοιγμα της Γάζας στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών αγαθών και προσώπων.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις. Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Συνεργασίας Λουί Μισέλ κατήγγειλε τη χρήση δυσανάλογης βίας από τον ισραηλινό στρατό.
Αρκετοί ευρωβουλευτές επέβαιναν στη νηοπομπή η οποία μετέφερε εκατοντάδες ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

ΗΠΑ: Κατανόηση των συνθηκών
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθύτατη λύπη τους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς: «Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και εργάζεται αυτή τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Μπάρτον από το Σικάγο, όπου βρίσκεται ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα τη μεγάλη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Επίσης τον προέτρεψε να συλλέξει όλες τις πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν το συντομότερο δυνατόν, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Νετανιάχου ανέφερε επίσης ότι κατανοεί την απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη για αύριο (Τρίτη) επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο και να επιστρέψει στο Ισραήλ. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θα υπάρξει «με την πρώτη ευκαιρία» μια συνάντησή τους .

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο σημερινό αιματηρό επεισόδιο και παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των τραυματιών. Παράλληλα ο πρόεδρος δήλωσε τη μεγάλη σημασία που έχει να ενημερωθεί πλήρως για όλα τα γεγονότα και τις ακριβείς συνθήκες της σημερινής τραγωδίας το συντομότερο δυνατόν», προστίθεται από το Λευκό Οίκο.

Συγκλονισμένος δήλωσε ο Μπλερ
Συγκλονισμένος δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ από την ισραηλινή επίθεση. «Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και δηλώνω συγκλονισμένος για τις τραγικές αυτές ανθρώπινες απώλειες», δηλώνει ο Μπλερ σε ανακοίνωσή του. «Προφανώς πρέπει να υπάρξει μια πλήρης έρευνα γι' αυτό που συνέβη», προσθέτει.

«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω την άποψή μου σύμφωνα με την οποία χρειαζόμαστε ένα καλύτερο μέσο για να βοηθήσουμε τους κατοίκους της Γάζας και να αποφύγουμε την απελπισία και την τραγωδία που είναι σύμφυτη με τη σημερινή κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ευρωπαϊκά κράτη καταδικάζουν την επίθεση
Ως «δυσανάλογη» χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι γερμανικές κυβερνήσεις αναγνώριζαν πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, αλλά το δικαίωμα αυτό πρέπει να ασκείται στο πλαίσιο μίας απάντησης αντίστοιχου μεγέθους». «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση», συμπλήρωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος ο οποίος ζήτησε, όπως και η Ε.Ε., τη διεξαγωγή έρευνας σε βάθος, ενώ νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βετσερβέλε είχε δηλώσει, μέσω εκπροσώπου του, «πολύ ανήσυχος». Η πρώτη αυτή αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης θεωρείται ασυνήθιστα έντονη, καθώς για ιστορικούς λόγους το Βερολίνο επικρίνει σπανιότατα το Ισραήλ.
Συγκλονισμένος από την αιματηρή κλιμάκωση των γεγονότων στο κεντρικό πλοίο του «Στόλου αλληλεγγύης» για τη Γάζα, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ζητώντας άμεσες και πλήρεις εξηγήσεις για την αιματοχυσία, που προκαλεί, όπως είπε, «σοκ». 

Ο επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Γιοχάνες Κίρλε, να καλέσει άμεσα τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αυστρία για αποσαφήνιση της κατάστασης. Συγχρόνως, ο κ. Σπίντελεγκερ απηύθυνε έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω βίαια επεισόδια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να τερματίσει την αντιπαραγωγική πολιτική αποκλεισμού έναντι της Λωρίδας της Γάζας, όπως έχουν απαιτήσει ήδη κατηγορηματικά και επανειλημμένα τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ιταλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι «καταδίκασε τη δολοφονία πολιτών» από τους Ισραηλινούς: «Καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο τη δολοφονία πολιτών» δήλωσε ο κ. Φρατίνι στους δημοσιογράφους από τη Ρώμη, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «εξαιρετικά σοβαρό».

Νωρίτερα ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μάντικα είχε χαρακτηρίσει «καθαρή πρόκληση» τη διεθνή φιλοπαλαιστινιακή επιχείρηση: «Αυτή η υπόθεση είναι καθαρή πρόκληση με σαφή πολιτικό στόχο. Πιστεύω ότι σε εμπόλεμες καταστάσεις τόσο λεπτές, όπως στη Μέση Ανατολή, τέτοιους είδους θεαματικές ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση και να καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το διάλογο», είχε δηλώσει ο Ιταλός υφυπουργός.
Επίσης, έντονη υπήρξε η αντίδραση της Δανίας, όπου η υπουργός Εξωτερικών Λένε Έσπερσεν κάλεσε για εξηγήσεις τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Κοπεγχάγη. «Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για το τι συνέβη. Γι' αυτό και ζήτησα να προσέλθει στο υπουργείο ο πρεσβευτής του Ισραήλ και να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες».

Τους Ισραηλινούς πρεσβευτές σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο κάλεσαν για εξηγήσεις και οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου και της Ιρλανδίας, αντίστοιχα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι είναι «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, εκτιμώντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας», τονίζοντας: «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Στολίσκου της Ειρήνης με προορισμό τη Γάζα. Τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τραγικό απολογισμό, που ακόμη δεν είναι οριστικός, μίας τέτοιας επιχείρησης εναντίον μίας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας η οποία ήταν γνωστή εδώ και μέρες». Ο Γάλλος υπουργός ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος» και ευχήθηκε να «αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος».

Διεθνείς επικρίσεις κατά Ισραήλ
«Την υπερβολική χρήση βίας» από το Ισραήλ κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα καταδίκασε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε γραπτή δήλωσή του: «Ο πρόεδρος Μουμπάρακ καταδικάζει την υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας από το Ισραήλ και την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών». Ο Μουμπάρακ, προστίθεται στη γραπτή δήλωση, εκφράζει «την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς τον πληθυσμό στη Γάζα και επαναλαμβάνει ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων» της περιοχής αυτής.

Εξάλλου, το υπουργικό συμβούλιο του Κουβέιτ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Γάζα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ αλ-Μπασίρι. Ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας «Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη». Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάσεμ αλ-Χοράφι καταδίκασε «το απεχθές ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας που πραγματοποιούσε αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ