Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Επεισόδια σε διαδήλωση έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ

Οι διαδηλωτές ζητούν απελευθέρωση των «ομήρων» και των πλοίων, καθώς και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.
 
 
Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 8 έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί έξω από την πρεσβεία. Οι αστυνομικοί απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα να διαλυθεί η συγκέντρωση.


Οι διαδηλωτές αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία προς την Αθήνα, σπάζοντας στη διαδρομή μάρμαρα από τους δρόμους και συνεχίζοντας τον κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι διαδηλωτές έφτασαν στην πρεσβεία με αίτημα να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι και τα πλοία και να διακόψει η Ελλάδα τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας κάλεσε η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» και συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η Συμμαχία «Σταματήστε τον πόλεμο» καθώς και οργανώσεις μεταναστών και προσφύγων κυρίως από αραβικές χώρες.

Νωρίτερα πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επίσης έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ και η ΚΝΕ.
Η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσει και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση στην διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Πορεία διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη
Πορεία, από την Καμάρα προς το προξενείο των ΗΠΑ και κατάληξη στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή επίθεση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εναντίον της ανθρωπιστικής αποστολής που κατευθύνονταν στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Στην πορεία πήραν μέρος μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, των Οικολόγων Πράσινων και Οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και συνδικαλιστές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τάσος Κουράκης και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο τελευταίος δέχθηκε επίθεση, μόλις ξεκίνησε η πορεία, από άτομα που τον πλησίασαν και είχαν λογομαχία μαζί του. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή τα εν λόγω άτομα προέρχονται από τον χώρο των αναρχικών, τον κατηγόρησαν ότι «πρασινίζει τον καπιταλισμό», του ζήτησαν να κατεβάσει το πανό, εκείνος αρνήθηκε και τότε του πέταξαν καφέ και μπουκάλι με νερό. Στο επεισόδιο δεν δόθηκε άλλη διάσταση.

Στη διαδήλωση, που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία για τη Γάζα» ακούστηκαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ