Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οδηγός Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές

 
Το φρέσκο γάλα των επτά μεγαλύτερων βιομηχανιών γάλακτος που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά(1) παράγεται από αγελάδες που δεν τρέφονται με μεταλλαγμένα, σύμφωνα με τον Οδηγό Καταναλωτών(2) για τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές, που δημοσίευσε πρόσφατα η Greenpeace. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες έχουν ήδη εξασφαλίσει καθαρές ζωοτροφές σύμφωνα με τις γραπτές εγγυήσεις που προσκόμισαν(3), δεν μπορούν να το αποτυπώσουν στη συσκευασία του τελικού προϊόντος, διότι μέχρι σήμερα, δεν τους το επιτρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!
  ‘Είναι παράλογο ο κατεξοχήν αρμόδιος για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων ΕΦΕΤ να μη “συναινεί” στο δικαίωμα στην πληροφόρηση των Ελλήνων καταναλωτών, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι αγωνιούν περισσότερο από ποτέ για ασφαλή, ποιοτικά και καθαρά προϊόντα’, είπε η Αλεξία Βουρεξάκη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων. ‘Η διαδικασία θετικής σήμανσης των προϊόντων ήδη ισχύει σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία και αποτελεί αίτημα όχι μόνο των καταναλωτών, αλλά και σημαντικού μέρους της αγοράς ζωικών προϊόντων’, συμπλήρωσε η Βουρεξάκη.
Η τρέχουσα έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών (1η Έκδοση, Μάιος 2010) περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωικών προϊόντων που παράγουν φρέσκο γάλα, αυγά, κοτόπουλα, αλλαντικά και ψάρια εκτροφής, ενώ έχουν προστεθεί ακόμα δύο κατηγορίες λευκού γάλακτος, το γάλα υψηλής παστερίωσης και το γάλα μακράς διάρκειας. Οι εταιρείες κατατάσσονται σε κλίμακα από 0 έως 10, ανάλογα με την επίδοσή τους, η οποία αποτυπώνεται με σαφή χρωματική αντίθεση. Όσο υψηλότερη είναι η θέση της κάθε εταιρείας στην κατάταξη, τόσο καλύτερη είναι η στάση της ενάντια στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές. Επιπλέον, στην παρούσα έκδοση επισημαίνεται με βελάκια η πρόοδος (άνοδος ή πτώση) της κάθε εταιρείας σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση (Ιούλιος 2009). Υπενθυμίζεται ότι κάθε νέα έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών ακυρώνει αυτόματα την προηγούμενη.
Από τον Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace προκύπτει ότι ενώ οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες επιλέγουν καθαρή ζωοτροφή για την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος, κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γάλακτος υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας αδυνατούν προς το παρόν να εγγυηθούν την καθαρότητα των ζωοτροφών τους(4), ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κοτόπουλου φαίνεται να είναι στην πλειοψηφία τους αυτές που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μεταλλαγμένη σόγια και μεταλλαγμένο καλαμπόκι που εισάγονται στη χώρα μας(5).
Σημαντικό νέο στοιχείο της τρέχουσας έκδοσης του Οδηγού Καταναλωτών είναι η νέα ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Τρως ό,τι Τρώει» που έχει ως στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτών, αλλά και την προσωπική τους εμπλοκή μέσω ειδικού ερωτηματολογίου.
Η Greenpeace θα συνεχίσει να πραγματοποιεί έρευνες στην αγορά ζωικών προϊόντων(6), να κάνει δειγματοληψίες και αναλύσεις, να ενημερώνει τους καταναλωτές δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα των ερευνών της στον Οδηγό Καταναλωτών και να πιέζει τις εταιρείες, μέχρι να σταματήσει εντελώς η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η Greenpeace πρόκειται να επικεντρωθεί στη θέσπιση μέτρων και πρακτικών που θα ευνοούν τη θετική σήμανση και την αξία των ζωικών προϊόντων χωρίς μεταλλαγμένα. Στόχος μας είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υιοθετήσει σύστημα θετικής σήμανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέγουν ποιοτικότερα και ασφαλέστερα τρόφιμα, απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Αλεξία Βουρεξάκη, τηλ. 6984 617026, 210 38 06 374
Έλενα Δανάλη, τηλ. 6984 617034, 210 38 06 374

Σημειώσεις:
1.      Πρόκειται για τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑ, ΝΕΟΓΑΛ (Δράμας),  ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ και ΣΕΡΓΑΛ.
2.      Ο Οδηγός Καταναλωτών, καθώς και τα αναλυτικά σχόλια για τη θέση της κάθε εταιρείας βρίσκονται στην ηλεκτρονική σελίδα της οργάνωσης www.greenpeace.gr
3.      Η έρευνα της Greenpeace πραγματοποιήθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου 2010 και αφορά στα δύο βασικά συστατικά ζωοτροφής που εισάγονται στη χώρα μας, τη σόγια και το καλαμπόκι. Η κατάταξη των εταιρειών (συνολικά 56 εταιρείες ζωικών προϊόντων) προκύπτει από τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο της Greenpeace και βασίζεται κυρίως στα εξής κριτήρια:
  • Πιστοποιητικά από Φορείς Ελέγχου και Πιστοποίησης για τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών.
  • Σύνολο προμηθευτών που καλύπτεται από τα  πιστοποιητικά.
  • Αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια και συχνότητα αναλύσεων.
  • Πρόθεση εταιρείας για αποτύπωση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος της μη χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών, εφόσον η εταιρεία μπορεί να την εγγυηθεί.
4.      Πρόκειται για τις εταιρείες FrieslandCampina (NOYNOY) και ΦΑΓΕ.
5.      Παρά τις πρόσφατες επίμονες προσπάθειες της Greenpeace, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δε διέθεσε τα επίσημα στοιχεία για τις εισαγωγές μεταλλαγμένης σόγιας και μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ελλάδα.
6.      Η έρευνα της Greenpeace αφορά στα δύο βασικά συστατικά ζωοτροφής που εισάγονται στη χώρα μας, τη μεταλλαγμένη σόγια και το μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Σύντομα η Greenpeace θα διευρύνει την έρευνα της και σε άλλα μεταλλαγμένα συστατικά ζωοτροφών, όπως το σιτάρι, ενώ σε επόμενες εκδόσεις του Οδηγού Καταναλωτών θα συμπεριληφθούν περισσότερα ζωικά προϊόντα.